Michiel Hekkens
Michiel Hekkens Samenleving 28 mei 2024
Leestijd: 2 minuten

Hoe Zweden ineens het land is met het grootste verschil tussen arm en rijk

Welke verschillen tussen arm en rijk zijn acceptabel, en in hoeverre moet de overheid ingrijpen om de kloof niet te groot te laten worden? Het is misschien wel de állerbelangrijkste vraag uit de politiek. Manners maakt de balans op: hoe groot zijn de verschillen tussen rijk en arm in Europa?

Terwijl de Nederlandse onderbuik zich bezighoudt met Zwarte Piet, ‘beste reizigers’ in plaats van ‘dames en heren’ in de trein en diversiteitsquota bij de NPO, groeit op de achtergrond stilletjes de kloof tussen rijk en arm. Bij Manners zijn we niet heel uitgesproken in onze politieke opvattingen, maar ondergetekende denkt dat de focus in het publieke debat een beetje zoek is.

In dit artikel werpen we daarom een nadere blik op de verschillen tussen rijk en arm binnen Europa. Dit wordt gemeten met de Gini-coëfficiënt voor vermogen. Nederland zit (niet per se verrassend) in de top 5, maar de nummer 1 zouden we nooit hebben verwacht. 

Gini-coëfficiënt in Europa: eerste plaats voor Zweden

De Gini-coëfficiënt is een cijfer tussen 0 en 100. Als een land 0 scoort, dan is iedere inwoner in een land precies even rijk. Scoort een land 100, dan heeft één inwoner alles en de rest niks. Het is in de geschiedenis wel eens anders geweest, maar in de huidige tijd gaat in veel landen de Gini-coëfficiënt voor vermogensongelijkheid steeds een beetje verder omhoog.

Europese landen met grootste verschil arm en rijk

Dit is de top 10 van Europa op basis van de gini-coëfficiënt van vermogen. Met Nederland toch ook wel op een akelig hoge plek.

Land in EuropaGini-coëfficiënt
1. Zweden87.4
2. Letland80.4
3. Turkije80.2
4. Ierland79.9
5. Nederland78.8
6. Tsjechië78.5
7. Cyprus78.4
8. Zwitserland77.2
9. Duitsland 77.2
10. Noorwegen76.9
Bron: Global Wealth Data Book 2023

Verrassend genoeg (en ook nog met een ruime afstand op nummer 2) vinden we Zweden op de eerste plaats, terwijl dit land juist bekendstaat om de goede sociale zekerheid en het hoge welvaartsniveau. Dit is nog steeds het geval, maar tegelijk heeft Zweden de afgelopen jaren belastingregels ingevoerd die vooral gunstig zijn voor rijken.

Zo is er in Zweden geen vermogensbelasting, erfbelasting of belasting op giften. Hierdoor wordt veel vermogen onbelast doorgegeven van de ene op de andere generatie. Zij zien zo hun vermogen alsmaar groeien.

Nederland op 5: kloof tussen arm en rijk groeit

Ook Nederland staat hoog op de Gini-coëfficiëntenlijst. Na Zweden, Turkije, Letland en Ierland nemen we de vijfde plaats in. Sinds 2011 is onze Gini-coëfficiënt met 5 punten gestegen. Wanneer heeft een mens genoeg? Wanneer is het gerechtvaardigd om rijkdom af te romen en het aan de minder gelukkigen te geven? Het belangrijkste politieke vraagstuk moet opnieuw in de schijnwerpers, anders is onze Gini-coëfficiënt over een paar jaar 100 en bezit de rijkste vrouw van Nederland alles wat er is.

In Nederland anno 2024 kun je met een modaal salaris nog maar moeizaam aan een woning komen, al drijft er op Funda voor een prikkie een interessante woning in een van de populairste steden van Nederland.

Global Wealth Data Book 2023Euronews

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.