Noah Korevaar
Noah Korevaar Films & Series 28 mei 2024
Leestijd: 5 minuten

Star Wars-serie met Matrix-ster scoort opvallende eerste recensies

Meer dan een half jaar na de finale van Ahsoka gaat er eindelijk weer een live-action Star Wars-avontuur van start. Dan hebben we het over The Acolyte, een show die eindelijk losbreekt van de Skywalkeritus door een nieuw tijdperk in te duiken. Welkom in The High Republic, 1000 jaar voor Episode I: The Phantom Menace. De eerste reacties van critici zijn binnen.

Met de showrunner van Russian Doll aan het roer, grote namen als Carrie-Anne Moss (The Matrix) en Lee Jung-jae (Squid Game) in de cast en een mysterieuze Sith Lord als schurk zijn de verwachtingen onder fans hooggespannen. Zelden kregen we in live-action zo’n compleet nieuwe kant van het fictieve universum te zien.

Star Wars: The Acolyte komt naar Disney+

Sterker nog, Pathé pakt zelfs uit met een heuse bioscooppremierè, nog voor de serie op Disney+ van start gaat. De hype is dus real, ondanks het feit dat we nog opvallend weinig weten over de nieuwe show in het universum hier ver, ver vandaan. Ja, de Star Wars-serie wordt gelabeld als een ‘mystery thriller’, maar plot-wise blijft de show ook een groot mysterie.

De vraag is daarmee des te meer: gaat The Acolyte al die potentie ook waarmaken? Gelukkig kunnen we al een voorzichtig eerste antwoord op die vraag gaan formuleren, want critici hebben in de Verenigde Staten al de kans gekregen om de vier afleveringen te zien. Daardoor zijn de eerste reacties al op Twitter verschenen. X, technisch gezien.

Let wel: er zit nog een embargo op de Disney+ Original. Dat houdt in dat recensenten nog niet hun volledige reviews mogen publiceren, en zich in moeten houden als het om inhoudelijk commentaar gaat. Daardoor pakken dit soort eerste reacties vrijwel altijd positiever uit dan de uiteindelijke recensies. Desalniettemin zijn er ook tig voorbeelden van films of series die al direct in de eerste reacties lauwtjes werden ontvangen, dus een positief sentiment zegt zeker iets.

Eerste reacties druppelen binnen

Gelukkig kunnen we ook zeker vaststellen dat daar bij The Acolyte sprake van is. De Star Wars-serie wordt overladen met lof. De “hype vliegt je om de oren”. The Acolyte wordt “geweldig”, “een zeer grote winnaar”, “karaktergedreven”, “een knaller” en “aangrijpend” genoemd.

Ook wordt één van de interessantste nieuwe factoren van de show geprezen: de gevechten. De eerste trailers lieten al een haast Hong Kong-cinema-achtige gevechten zien, met zelfs een heuse Force Whip. Dat zien we ook terug in de eerste reacties: “De kung-fu Force-gevechten zijn ronduit magisch” en “van filmniveau.”Daarnaast worden de practical effects vaak geprezen, wat zeker in het geval van Star Wars zeer goed nieuws is. De originele films van George Lucas voelden deels zo magisch doordat je echt naar fysieke en tactiele plekken keek, waar echt mensen leven, in plaats van kille CGI-sets.

Het is in ieder geval duidelijk dat fans op een nieuw soort Star Wars-avontuur kunnen rekenen. Critici noemen The Acolyte een “Een aangrijpend moordmysterie in noir-stijl in A Galaxy Far, Far away, met de Jedi als ruimtedetectives,” en vergelijken de show vaker met The Batman dan met wat je van Star Wars gewend bent.

Minpuntjes zoeken

Over detectives gesproken: je moet goed zoeken om kritiekpunten te bespeuren, maar ze zijn er wel. Sommige critici vallen bijvoorbeeld over de pacing van The Acolyte, die blijkbaar soms zowel te snel als te traag op ze overkwam. Ook komt blijkbaar niet elk castlid even sterk uit de verf.

Dat zijn echter kleine puntjes, want de algehele vibe is zeer, zeer positief. The Acolyte wordt zelfs vaak de nieuwe Andor genoemd, want zo’n beetje het grootste compliment is dat je een modern Star Wars-verhaal kunt geven.

Gelukkig kunnen we al zeer binnenkort zelf een oordeel gaan vellen. Star Wars: The Acolyte gaat op 5 juni van start op Disney+. Nu al trek in een tof Star Wars-avontuur? Check dan ook dit toffe samoerai-verhaal.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.