Felix Decavel
Felix Decavel Popular Science 6 jan 2023
Leestijd: 2 minuten

Komeet voor het eerst met bloot oog te zien sinds Neanderthalers

Een pas ontdekte komeet raast op het einde van deze maand voorbij onze sterrenhemel. En voor het eerst sinds het tijdperk van de Neanderthalers zullen we deze ruimtekogel met het blote oog kunnen waarnemen. Noteer je het in de agenda?

De komeet, genaamd C/2022 E3 (ZTF), trekt momenteel door het binnenste zonnestelsel. Hij zal op 12 januari het dichtste bij de zon komen en vervolgens tussen 1 en 2 februari het dichtste bij de aarde.

Als de komeet zo helder blijft als nu, zou hij aan een donkere hemel met het blote oog zichtbaar kunnen zijn. Dit is moeilijk te voorspellen voor kometen, maar zelfs als C/2022 E3 (ZTF) verbleekt, zal hij nog een aantal dagen waarneembaar blijven met een verrekijker of telescoop.

De komeet C/2022 E3 (ZTF)

Kometen zijn notoir onvoorspelbaar, maar als C/2022 E3 (ZTF) zijn huidige trend in helderheid voortzet, zal het ruimtepuin volgens NASA gemakkelijk te zien zijn met een verrekijker. En het is heel goed mogelijk dat de aardbezoeker bij een donkere sterrenhemel ook met het blote oog zichtbaar zal zijn.

Waarnemers op ons noordelijk halfrond zullen de komeet aan de ochtendhemel vinden, omdat hij in januari snel naar het noordwesten beweegt. Op het zuidelijk halfrond wordt hij begin februari zichtbaar. C/2022 E3 (ZTF) zal het best waarneembaar zijn in Nederland en België rond 28 januari.

Het zal naar verwachting niet zo’n spektakel worden als NEOWISE in 2020. Maar het blijft een geweldige kans om een persoonlijke verbinding te maken met een ijzige bezoeker van het verre buitenste zonnestelsel.

De komeet heeft een omlooptijd van ongeveer 50.000 jaar. De laatste keer dat hij zo dichtbij de aarde kwam, was tijdens het Paleolithicum. Dat betekent dat de laatste mensen die C/2022 E3 (ZTF) hebben waargenomen, vroege homo sapiens waren die leefden tijdens de laatste ijstijd. Net zoals de laatste Neanderthalers, want die soort stierf ongeveer 10.000 jaar na de laatste verschijning van C/2022 E3 (ZTF) uit.

komeet, blote oog zichtbaar
De orbitale baan van C/2022 E3 (ZTF) (Afbeelding: NASA)

Natuurlijk zouden de Neanderthalers en onze vroege voorouders niet hebben geweten wat C/2022 E3 (ZTF) was. De komeet werd pas in maart 2022 geïdentificeerd door de Zwicky Transient Facility, een hypermodern observatorium in Californië. Check hemel.waarnemen.com voor uitgebreidere info over hoe, waar en wanneer je de komeet het beste zal kunnen zien.

C/2022 E3 (ZTF) komt dan wel heel erg dicht bij de aarde wat betreft ruimteafstanden, gevaar lopen we vooralsnog niet. Hoe dan ook zou NASA ons probleemloos kunnen redden. Maar check voor de zekerheid toch maar deze tien films waarin onze planeet wel vergaat.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.