Stijn Kuster
Stijn Kuster Gezondheid 6 jan 2023
Leestijd: 2 minuten

Minder gif eten? 12 groentes en fruitsoorten met de meeste pesticiden

Dat een groot deel van de vruchten die jij eet bespoten is, mag geen verrassing heten. Maar op welke soorten groente en fruit zitten de meeste pesticiden? Environmental Working Group heeft een lijst opgesteld met de negatieve en positieve top 12. Wordt niet hysterisch, maar doe er je voordeel mee.

Het gif dat gebruikt wordt voor groente en fruit zijn pesticiden. Dit gebruiken boeren zodat insecten niet de vruchten aantasten. Bij fruit is de kans groter dat het zonder gif opgegeten wordt door insecten dan bij groentes. Daarom spuiten agrariërs soms meerdere malen.

Er wordt meer gif gebruikt

Hoewel het gif ook voordelen heeft; het zorgt er immers voor dat er meer fruit geteeld kan worden, hebben pesticiden ook nadelen. Zo wordt het in verband gebracht met verschillende ziektes en verstoring van de hormoonhuishouding.

Gif, pesticiden, fruit, groenten, groente, groentes
(Afbeelding: Pexels)

Hoewel de Europese Commissie in 2020 aangaf dat er minder gif op groente en fruit gebruikt moet worden, gebeurt dit vooralsnog niet. Volgens Pesticide Action Network (PAN) het gebruik van pesticiden op fruit in de afgelopen negen jaar met 53 procent gestegen.

Groente en fruit met veel pesticiden

Als gevolg hiervan bevat 29 procent van alle fruitbomen, -planten en -struiken in Europa de giftige pesticiden. Toch kun je veel doen om het gif te vermijden. Bijvoorbeeld door deze twaalf veel bespoten groentes en fruit te mijden of een niet-bespoten variant te kopen.

1. Aardbeien
2. Spinazie
3. Boerenkool en mosterdgroente als Chinese ijsbergsla
4. Nectarines
5. Appels
6. Druiven
7. Paprika of hete pepers
8. Kersen
9. Perziken
10. Peren
11. Selderij
12. Tomaten

De lijst met gewassen die met veel gif bespoten zijn, is opgesteld door De Environmental Working Group (EWG). Je kunt pesticiden vermijden dan wel minderen door bij eco-winkels te shoppen.

Groente en fruit met weinig pesticiden

Naast de gewassen die je beter kunt mijden, heeft EWG ook een lijstje met groente en fruit opgesteld waarvoor weinig gif wordt gebruikt. Deze gewassen zijn niet tot nauwelijks bespoten.

1. Avocado’s
2. Mais
3. Ananas
4. Ui
5. Papaya
6. Erwten (bevroren)
7. Asperges
8. Honingmeloen
9. Kiwi
10. Kool
11. Champignons
12. Cantaloupe, oftewel suikermeloen
13. Mango
14. Watermeloen
15 Zoete aardappel

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.