Stijn Kuster
Stijn Kuster Auto's & Motoren 2 apr 2021
Leestijd: 2 minuten

Klaar met Ford: rallylegende Ken Block verkoopt zijn wagens

Rallylegende en DC Shoes-oprichter Ken Block beëindigde dit jaar het contract met Ford. Ook neemt de rallyrijder afscheid van een deel van zijn bijzondere auto’s. Deze kun jij nu kopen.

De coureur verkoopt drie auto’s: een Ford Fiesta GYM3 uit 2011, een Ford Fiesta ST uit 2013 en een Ford RS200 Evo uit 1986.

Ford RS200 Evo

De laatste is naar verwachting de meest gewilde auto uit de collectie van Ken Block. Ford bouwde maar 200 exemplaren van de RS200, waarvan er slechts 24 werden geüpgraded naar de Evo-uitvoering.

Ford bouwde de auto om aan de homologatievereisten te doen voor de groep B-rally’s. Het model beschikt over een 2,1-liter viercilinder met een gigantische turbo. Hierdoor ligt het maximale vermogen op 700 pk wanneer je rijdt op normale brandstof. Rij je op racebenzine, dan kan je hier nog eens 100 pk bij optellen.

Met dit vermogen en zijn vierwielaandrijving stond de Ford twaalf jaar lang in het Guinness Book of World Records als snelst accelereerde auto. De Ford RS200 Evo legde de nul-naar-honderd-sprint af in 3,07 seconden.

Nooit! Meer! Ferrari! Sebastian Vettel verkoopt al zijn ‘racepaarden’

Ken Block kocht de auto in 2017, liet hem matzwart wrappen, bouwde er een hydraulische handrem in en zette Recaro-kuipstoelen met 5-puntsgordel in het interieur. Hoewel de auto dus niet helemaal origineel is, wil de rallyrijder er 550.000 euro voor hebben.

Ford Fiesta (Gymkhana 3)

De Ford Fiesta Gymkhana 3 is misschien wel de bekendste auto van Ken Block. Met deze auto werd er gereden in een van zijn meest bekeken video’s waarin hij extreme stunts uithaalt met zijn Fiesta.

Deze stunts waren natuurlijk niet mogelijk in een gewone Fiesta. De Gymkhana-auto beschikt over een motor van Duratec (Ford) met een slagvolume van 2 liter. Ook dit blok is voorzien van een grote turbo, die nu genoeg boost maakt om 600 pk uit de viercilinder te trekken. Met een andere afstelling (tune) is er gemakkelijk 850 pk uit het blok te persen. Al dit vermogen wordt naar een sequentiële versnellingsbak gestuurd met zeven verzetten.

Ford Fiesta ST 2013 (eerste overwinning Ken Block)

Ook de ST van Ken Block kennen we uit Gymkhana-video’s. Naast nummer 6 en 8 was de auto ook te zien in Terrakhana en reed de coureur in deze auto tijdens zijn eerste overwinning in de Global Rallycross.

Ken Block, Ford Fiesta ST
(Afbeelding: Wheelsage)

De auto van Ken Block levert 600 pk uit een 2.0-liter turbomotor. Ook deze auto is voorzien van een sequentiële zevenbak. Deze is geleverd door racemerk Sadev, dat ook het achterdifferentieel heeft verzorgd.

Ken Block, Ford Fiesta ST
(Afbeelding: Wheelsage)

Voor de twee Fiesta’s heeft Ken Block geen verkoopprijs uitgesproken. De auto’s worden binnenkort geveild op veilingsite LBI.

Tweedehands Ford Fiesta kopen? Dit is waar je op moet letten

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.