Thomas Aalderink
Thomas Aalderink Human Interest 2 apr 2021
Leestijd: 4 minuten

Lubach-item over geheugen van Rutte opeens pijnlijk relevant

In het verleden is Mark Rutte wel eens vaker aan het wankelen gebracht, maar zo instabiel als gisteravond stond hij nog nooit. De minister president werd afgestraft in de kamer en hing het gehele debat in de touwen. Toch wist teflon Mark zich opnieuw staande te houden. De vraag is alleen hoe lang dit nog goed kan gaan. Er is een duidelijk patroon en deze werd eerder al gespot door Arjen Lubach.

Voor de aanleiding van dit debat moeten we terug naar vorige week donderdag. Verkenner Kajsa Ollongren (D66) krijgt te horen dat ze positief getest is op corona. Ze raapt haar spullen bij elkaar en sprint het binnenhof over richting haar auto. Onderweg wordt ze vastgelegd door een fotograaf. Op het eerste oog geen hele bijzondere foto, totdat je begint met inzoomen.

Kleine fout, grote gevolgen

Wanneer je er een vergrootglas bij pakt, kun je lezen wat er op de papieren van Ollongren staat. Het zijn notities van de formatie. Al snel is in alle grote media te lezen wat er allemaal besproken is. Wat vooral opvalt is de tekst “positie Omtzigt, functie elders”. Dit roept ontelbaar veel vragen op, maar antwoorden blijven voorlopig uit.

Nog dezelfde dag nemen verkenners Kasja Ollongren en Annemarie Jorritsma het besluit om op te stappen. Tamara van Ark (VVD) en Wouter Koolmees (D66) worden niet veel later aangesteld als nieuwe verkenners. Die avond komt de eerste reactie van Mark Rutte. De pers wil weten of hij het tijdens de gesprekken gehad heeft over Pieter Omtzigt. Zijn antwoord is ‘nee’ en daar blijft het bij. Wat hem betreft gaat ook niemand hier verder uitleg over geven.

#ollengrengate: Rutte bevestigt het gelijk van Lubach en Twitter is woest

De Tweede Kamer neemt daar geen genoegen mee en wil duidelijkheid. In de dagen die volgen gaat het balletje over en weer. Mark Rutte probeert nog te voorkomen dat de documenten openbaar gemaakt worden, maar die poging blijkt te vergeefs. Op donderdagochtend sturen de verkenners de stukken naar de kamer. Zo wordt duidelijk dat Mark Rutte het wel degelijk gehad heeft over Pieter Omtzigt.

Arjen Lubach twijfelt over het geheugen van Rutte

Wanneer de minister president hiermee geconfronteerd wordt, is zijn antwoord: “Ik heb me dat achteraf verkeerd herinnerd en ik betreur dat zeer.” Zijn geheugen liet hem dus in de steek, en dat was zeker niet voor het eerst. Mark Rutte vergeet namelijk wel vaker iets en Arjen Lubach heeft dat voor je op een rij gezet.

Bovenstaande video is een Zondag met Lubach-item uit 2019. Ook toen ging het al over het geheugen van Mark Rutte. Destijds wist de minister president opeens niets meer over een Nederlands bombardement in Irak waarbij een halve wijk werd weggevaagd en tientallen doden vielen. En dat was niet het enige. Lubach dook wat dieper in het verleden en ontdekte meer zwarte gaten in het geheugen van Mark Rutte. Van de dividendbelasting en Teeven-deal tot de affaire Zijlstra.

Mark Rutte wankelt, maar blijft overeind

En ook na dit Zondag met Lubach-item ging het nog een keer fout. Tijdens de toeslagen affaire kwam Mark Rutte opnieuw met vergelijkbare excuses. Natuurlijk vergeet iedereen wel eens iets, maar dit is zo niet vol te houden. Een groot deel van Nederland heeft om deze reden al lange tijd geen vertrouwen meer in Mark Rutte, en nu begint ook de steun in de Tweede Kamer te krimpen.

Lubach trekt vaccinatiebeleid in twijfel en krijgt reactie van Hugo de Jonge

Afgelopen nacht liet de voltallige oppositie weten geen vertrouwen meer te hebben in Mark Rutte. Gelukkig voor Mark Rutte overleefde hij de stemming nipt omdat de coalitiepartijen achter hem bleven staan. Die partijen leggen de verantwoordelijkheid bij Rutte zelf door een motie van afkeuring op tafel te gooien. Sigrid Kaag voegde daaraan toe: “Ik zou er mijn conclusies aan verbinden.”

Geen Zondag met Lubach meer

Mark Rutte heeft dat niet gedaan en werd vanochtend dus gewoon weer wakker als premier. Hij acht zichzelf nog altijd geloofwaardig en belooft zijn stinkende beste te gaan doen om het vertrouwen terug te winnen. Rutte hoeft zich in ieder geval geen zorgen meer te maken over pijnlijke Zondag met Lubach-items. Afgelopen zondag was namelijk de laatste aflevering van de satirische nieuwsshow.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.