Stijn Kuster
Stijn Kuster Auto's & Motoren 3 feb 2021
Leestijd: 2 minuten

SSC Tuatara is na veel ophef en controverse nu écht de snelste auto ooit

De hypercarfabrikant SSC North America heeft officieel de snelste auto in handen. Met een snelheid van gemiddeld 455,3 kilometer per uur raasde de bolide over het Kennedy Space Centre in Florida. Dat is snel, maar wel een stuk langzamer dan het merk eerder claimde.

Vorig jaar reed de Tuatara met 508,73 kilometer per uur over een 11 kilometer lang stuk in Texas, aldus het merk. Met trots plaatste SSC een video over de poging, waarna er veel ophef over de ‘run’ ontstond.

controverse rond record

Een aantal bekende YouTubers analyseerde de video en kwamen er al snel achter dat de beelden niet overeenkwamen met de snelheid. De autobouwer gaf vervolgens aan dat de recordpoging gevalideerd was door Dewetron (leverancier van de meetapparatuur). Het bedrijf zelf liet weten dat het deze meting helemaal niet heeft gedaan.

SSC Tuatara
De SSC Tuatara levert 1750 pk. SSC North America

SSC erkende uiteindelijk haar fouten en maakte zich klaar voor de tweede poging. Ditmaal hing de wagen vol met systemen van Racelogic en was de technische directeur van het bedrijf aanwezig om alle data te valideren. Met andere meetapparatuur en een andere baan pakte de snelheid wel een stuk lager uit.

SSC valt tegen, maar wint wel

Bij de eerste – van de tweede – snelheidspoging reed hij 450,1 km/h. Bij de tweede snelheidspoging reed hij zelfs 460,4 km/h. Hiermee verslaat de Tuatara de Koenigsegg Agera RS die een gemiddelde topsnelheid van 447 km/h neerzette. Toch valt de recordpoging wat tegen, de hypercar reed namelijk bijna 50 km/h minder hard dan voorheen beweerd werd.

De 5.9-liter V8 met twee turbo’s is dus officieel de motor van de snelste auto ter wereld. Met 1.750 pk, 1.735 Nm en 1.247 kg is de achterwiel aangedreven hypercar een échte moordmachine. Al biedt de Tuatara niet altijd dit vermogen. De testen zijn, zoals we vaker bij dit soort vermogens zien, gedaan op E85-brandstof. Deze bestaat uit 85% ethanol en 15% benzine.

Niet voor lang

De SSC mag de Agera RS dan wel verslagen hebben, maar de concurrentie om de snelste auto staat niet stil. Het Texaanse Hennessey (niet te verwarren met het drankmerk) is druk bezig met de Venom F5. Deze auto zou, met zijn 6.6-liter V8 die 1843 pk levert, een topsnelheid van 500 km/u moeten halen.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.