Alrik de Jong
Alrik de Jong Auto's & Motoren 20 okt 2020
Leestijd: 2 minuten

SSC Tuatara breekt record en is snelste auto ter wereld

Vergeet de Bugatti Chiron en de Koenigsegg Agera RS. De SSC Tuatara is nu de snelste auto ter wereld.

De hypercar van het Amerikaanse SSC North America (voorheen Shelby SuperCars Inc.) brak zelfs het officieuze record van de Bugatti Chiron Super Sport 300. Dat gebeurde op de U.S. Route 160 bij Pahrump, in de Amerikaanse staat Nevada.

SSC Tuatara snelste auto ter wereld

Op een 11 kilometer lang stuk asfalt was de Britste coureur Oliver Webb de man de de hypercar met 1.750 pk tot een recordsnelheid wist te brengen. Aanvankelijk haalde hij een snelheid van 484,53 kilometer per uur. Maar nadat hij de auto omdraaide en hetzelfde stuk terugreed, zag hij de teller oplopen tot de snelheid van 532,93 kilometer per uur. Een recordpoging als deze moet in twee richtingen gedaan worden. De officiële nieuwe recordsnelheid is door officials bepaald op 316 mijl per uur, omgerekend 508,55 kilometer per uur.

Dat is een stuk sneller dan de makers van de auto ooit hadden durven dromen. De autobouwer sprak vorig jaar de wens uit dat de 1.247 kilo zware SSC Tuatara een snelheid van 483 kilometer per uur zou halen. Oliver Webb heeft ze laten zien dat ze in de toekomst nog groter mogen dromen.

Record Bugatti Chiron Super Sport 300 verpulverd

De snelste auto ter wereld was officieus de Bugatti Chiron Super Sport 300. Met coureur Andy Wallace achter het stuur haalde die hypercar een snelheid van 490 kilometer per uur. Deze snelheid was echter gemeten in slechts één rijrichting. De SSC Tuatara mag zich nu dus de absolute baas noemen.

(Afbeelding: SSC North America)

Officieel was de Koenigsegg Agera RS de snelste auto ter wereld. Deze auto haalde in 2017 een snelheid van 457,49 kilometer per uur, gemeten na twee rijrichtingen. De SSC Tuatara is nu 50 kilometer per uur sneller.

🚙 Check hier zes van de snelste auto’s ter wereld!

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.