Pim Jansen
Pim Jansen Auto's & Motoren 9 aug 2019

Top 6 snelste auto’s ter wereld; van Hennessey tot Koenigsegg

Snel, sneller, snelst. Dat wil zo’n beetje iedere man die in een auto rijdt. Maar wat zijn nou de snelste auto’s ter wereld? Nou, daarover verschillen de meningen. Afgaande op de cijfers van fabrikanten zijn dit ze.

De snelste auto’s ter wereld

Denk bij de snelste auto’s ter wereld niet aan een Ferrari, Lamborghini of Maserati. Wel aan bijvoorbeeld Koenigsegg en Hennessey. De Hennessey Venom F5 is de opvolger van de beruchte Venom GT en laat de concurrentie achter zich. Het gaat om cijfers van de fabrikanten, dus hou voor de zekerheid een slag om de arm.

Hennessey Venom F5

Topsnelheid: 484 kilometer per uur

Hennessey Venom F5, snelste auto's ter wereld
Bron: Hennessey Performance

Hennessey Performance Engineering heeft voor de Venom F5 gebruik gemaakt van een chassis van koolstofvezel en wordt aangedreven door een 7,4-liter twin-turbo V8 motor, goed voor 1.600 pk. Hoewel de claims van Hennessey wat betreft de snelheid nog bewezen moeten worden, zijn de voorlopige specs indrukwekkend. In 14 seconden zit de snelste auto ter wereld al op een snelheid van 300 kilometer per uur.

SSC Tuatara

Topsnelheid: 482 kilometer per uur

Tuatara | Spring Drive

The sun is out and the snow is melting. It’s great to hear the Tuatara back on the road testing with spring in the air! #ssc #tuatara #yearofthetuatara

Dankzij de V8 motor met dubbele turbolader van de Nelson Racing Engines, kan de 5,9 liter motor van de SSC Tuatara een zeer acceptabele 1.750 pk leveren. Hier zit wel een kleine voorwaarde aan vast: deze pk’s worden enkel gehaald als je gebruik maakt van E85-brandstof. De kracht wordt via een geautomatiseerde handgeschakelde versnellingsbak (zeven versnellingen) naar de achterwielen geleid.

Koenigsegg Agera RS

Topsnelheid 447 kilometer per uur

Koeningsegg Agera, snelste auto's ter wereld
Bron: Koeningsegg

Als je je enkel zou richten op hetgeen de fabrikant beweerd, dan zou de Koenigsegg Agera RS de onbetwiste nummer één zijn. Hennessey mag dan beweren dat zijn Venom F5 de grens van 300 mph (482 kilometer per uur) kan doorbreken, de Agera RS van Koenigsegg heeft al laten zien dat hij minstens 447 kilometer per uur kan halen. Het leukste is echter het verhaal hoe men heeft aangetoond deze snelheid te kunnen behalen.

Op 4 november 2017 werd een deel van een weg, net buiten Las Vegas gesloten, voor het verkeer. Hier zou het gaan gebeuren. Koenigsegg kwam opdagen met een Agera RS van een klant. Fabrieksrijder Niklas Lilja zou twee pogingen ondernemen om de topsnelheid te bereiken. Het gemiddelde van beide ritten werd door Guiness Book of World Records geaccepteerd als topsnelheid. Hierbij moeten we wel aangeven dat de hoogst behaalde snelheid 285 mph was, oftewel een zeer indrukwekkende 458 kilometer per uur.

Hennessey Venom GT

Topsnelheid: 435 kilometer per uur

Hennessey Venom GT, snelste auto's ter wereld
Bron: Hennessey Performance

Het nieuwe wereldrecord van Koenigsegg betekende dat Hennessey de titel was kwijt geraakt. De Hennessey Venom GT had de titel weten te bemachtigen door de machtige Bugatti Veyron te verslaan. In 2014 onthulde Hennessey een op de Lotus gebaseerde Frankenstein-supercar met een 7,0-liter twin-turbo V8 motor, goed voor 1.244 pk. Tot dat moment had het in Texas gevestigde tuning-bedrijf enkel bestaande auto’s aangepast en dit was de eerste auto die men geheel zelf had geproduceerd.

Met goedkeuring van het Kennedy Space Center behaalde Hennessey een topsnelheid van 270,4 mph (435 kilometer per uur). Hoewel het Guinness Book of World Records de destijds goedkeurde, was er kritiek. Ten eerste zijn de meeste topsnelheidsrecords afkomstig van gemiddeld twee runs in tegengestelde richting (zoals Koenigsegg deed met de Agera RS). Daarnaast is de Venom GT een handgemaakte auto en geen productiemodel. De vraag is dus of het wel terecht is. Lees hier meer over een van de snelste auto’s ter wereld.

Bugatti Veyron Super Sport

Topsnelheid: 431 kilometer per uur

bugatti veyron super sport, snelste auto's ter wereld
Bron: Bugatti

Voordat Hennessey en Koenigsegg onderling de strijd zouden gaan in de wereld van de snelste auto’s, was er nog een ander merk wat furore maakte: Bugatti. In tegenstelling tot de meeste concurrenten had Bugatti weinig last van financiële strubbelingen. Een enorme investering in tijd en middelen resulteerde in de realisering van de legendarische Bugatti Veyron in 2005. De Bugatti Veyron, met een prijskaartje van 1,7 miljoen dollar, gebruikte een W16-motor met vier turbo’s om 1.001 pk te produceren.

Ook al waren de specs bijzonder indrukwekkend voor die tijd, de topsnelheid van 402 kilometer per uur werd al snel overtroffen door de snelheid die de SSC Ultimate Aero wist neer te zetten (412 kilometer per uur). Bugatti ging terug naar de tekentafel en kwam met de Veyron Super Sport. Een indrukwekkende 1.200 pk en een hele reeks aerodynamische verbeteringen hielpen de Super Sport tot een topsnelheid van 431 kilometer per uur. Deze snelheid werd behaald op de Ehra-Lessein-testbaan van Volkswagen. Bugatti ontwikkelde ook een meer gangbare (lees betaalbare) versie, de Grand Sport Vitesse. Deze heeft nog altijd het record in zijn klasse, 408 kilometer per uur.

Bugatti Chiron

Topsnelheid: 420 kilometer per uur

bugatti chiron, snelste auto's ter wereld
Bron: Bugatti

Het kostte Bugatti een kleine tien jaar om de opvolger van de Veyron te ontwikkelen. Gedurende die periode wisselde het record voor de topsnelheid veelvuldig van eigenaar. De verwachting was dat met de komst van de 2,7 miljoen dollar kostende Bugatti Chiron, het wereldrecord weer in handen van Bugatti zou komen. Dat pakte net even anders uit. Ondanks de 150 pk wist de Chiron niet te overtuigen en bleef de auto steken op ‘slechts’ 420 kilometer per uur. Zelfs de Veyron Super Sport deed het beter.

Dat deed dus pijn bij Bugatti, maar de engineers hebben niet stil gezeten. Naar verluidt bouwt Bugatti een speciale editie van de Chiron, vergelijkbaar met de Super Sport. Dit model zal een serieuze uitdaging zijn voor Hennessey en Koenigsegg als het gaat om het snelheidsrecord. Met andere woorden, het zou ons niks verbazen als het juist weer Bugatti is die beslag legt op het wereldrecord. Van de snelste auto’s ter wereld is dit qua design onze favoriet.

? Check ook: De Tesla x DeLorean DMC-12 neemt je ‘back to the future’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

The Manual

Reageer op artikel:
Top 6 snelste auto’s ter wereld; van Hennessey tot Koenigsegg
Sluiten