Noah Korevaar
Noah Korevaar Films & Series 30 jun 2023
Leestijd: 4 minuten

DC-studiobaas analyseert waarom superheldenfilms zo matig zijn

DC Studios gaat het over een compleet andere boeg gooien, met een nieuw Cinematic Universe onder leiding van Guardians of the Galaxy-regisseur James Gunn. In een podcast analyseerde hij deze maand genadeloos accuraat de problemen van het superheldenfilms-genre.

James Gunn zit sinds eind vorig jaar op één van de pittigste stoelen van Hollywood. Als kersverse studiobaas van DC Studios zal de The Guardians of the Galaxy-regisseur het tij moeten gaan keren. Niet alleen in de context dat DC al heel lang worstelt met het evenaren van het consistentere Marvel Cinematic Universe, maar vooral ook in de context dat het over het algemeen niet zo goed gaat met superheldenfilms. Sure, Spider-Man: Across the Spider-Verse is een absoluut meesterwerk en vooral een groot succes. Maar daarbuiten zijn zowel DC Studios als Marvel Studios aan het stuntelen.

Nieuw begin voor DC

In hindsight lijkt Avengers: Endgame het einde van een tijdperk te zijn geweest. Hopelijk gaat Gunn bewijzen dat die conclusie veel te drastisch is. In 2025 trapt hij zijn nieuwe DC Cinematic Universe af met Superman: Legacy. Deze week werden al de nieuwe Superman en Lois Lane bekendgemaakt, de gezichten van dat nieuwe begin.

Het keiharde floppen van The Flash, een film die al praktisch af was toen Gunn aan boord kwam bij DC Studios, onderstreept echter des te meer hoe pittig Gunn’s opdracht is. Gelukkig is de beste man zelf ook een comicsfanaat, en is hij de eerste die erkent dat het filmgenre op dit moment er niet al te best aan toe is.

The Authority, james gunn, dc
James Gunn (Afbeelding: ANP)

James Gunn deelt plannen

Onlangs was de 56-jarige filmmaker namelijk te gast bij de Inside of You-podcast, Michael Rosenbaum, die Superman-schurk Lex Luthor speelde in de televisieserie Smallville. In die podcast wond Gunn er geen doekjes om.

Ten eerste is de kersverse studiobaas voornemens om niet à la Marvel Studios teveel films en series uit te brengen: “We zullen heel voorzichtig zijn met wat we uitbrengen en ervoor zorgen dat alles zo goed als mogelijk is,” aldus Gunn. “DC Studios will not overextend itself with content.

Oftewel: focussen op kernfilms, op kwaliteit. Net zoals Marvel Studios ooit begon met het Marvel Cinematic Universe, voor er opeens drie films en drie series per jaar uitkwamen op zowel het witte doek als Disney+.

Luie superheldenfilms

Dat is volgens James Gunn echter niet het enige probleem waar het filmgenre nu mee kampt. Het probleem zit ‘m niet alleen in de kwantiteit, maar ook in hoe verhalen verteld worden, zo legt de filmmaker uit: “Mensen zijn echt lui geworden met hun superheldenverhalen en ze zijn op het punt gekomen van ‘Oh, het is een superheld, laten we er een film over maken’.”

Daar houdt het probleem helaas niet mee op: “En dan, ‘Oh, laten we een vervolg maken, want de eerste deed het best goed,’ en ze denken niet na over, ‘Waarom is dit verhaal speciaal? Wat onderscheidt dit verhaal van andere verhalen? Wat is het verhaal waar het allemaal om draait? Waarom is dit personage belangrijk? Wat maakt dit verhaal zo anders dat het een behoefte vervult voor mensen in bioscopen om het te gaan zien?”

Generiek

Geen enkele superhelden-liefhebber zal ontkennen dat Gun met die analyse feilloos de vinger op de zere plek legt. “Men is een beetje lui geworden en er gebeuren veel biff, pow, bam dingen in films en ik kijk naar derde aktes van superheldenfilms waar ik echt niet het gevoel heb dat er rhyme or reason is voor wat er gebeurt… ik geef niet om de personages. En ze zijn te generiek geworden.”

Hoe gaat DC dit oplossen?

Helemaal waar, maar hoe gaat Gunn dat probleem oplossen met zijn ambitieuze plannen voor een gloednieuw DC Cinematic Universe? Daar heeft de The Suicide Squad-regisseur gelukkig zo zijn ideeën over, die hij ook deelde tijdens de podcast. Volgens hem is de oplossing het terugbrengen van “totaal verschillende genres” binnen het overkoepelende superheldengenre, in tegenstelling tot “het soort middle-of-the-road genre en toon die zoveel superheldenfilms hebben.” Hij voegde eraan toe: “Ik hou van heel serieuze superheldenfilms en ik hou van heel komische superheldenfilms. Ik hou van films met een moordmysterie, maar dan met superhelden. Ik vind het leuk om deze verschillende soorten verhalen te zien, in tegenstelling tot steeds weer hetzelfde verhaal.”

Je zou kunnen beargumenteren dat Gunn na Spider-Verse met Guardians of the Galaxy Vol. 3 de beste superheldenfilm van de afgelopen jaren heeft afgeleverd, dus hopelijk kan hij die kwaliteit ook evenaren met zijn nieuwe cinematic universe, om te beginnen met Superman: Legacy. Laten we erop hopen, of je nou een Marvel- of DC-fan bent. We hebben het allemaal nodig.

Inside of You

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.