Stijn Kuster
Stijn Kuster Architectuur 30 jun 2023
Leestijd: 2 minuten

Dit nucleaire conceptvliegtuig kan jaren achter elkaar vliegen

Het vliegtuig begon ooit als een primitief bouwwerk met vleugels en heel veel smerige brandstof. Inmiddels zijn sommige vliegtuigen zo luxe, dat je zelfs aan boord kan douchen. Maar dat is nog niets vergeleken bij de Sky Cruise. Het is nog een concept, hopelijk maken we zoiets ooit nog mee.

De Sky Cruise is een conceptvliegtuig ontworpen door Hashem Al-Ghaili, die zijn inspiratie haalde uit een eerder design van kunstenaar Tony Holmsten. Zoals de naam al zegt, is het een kruising tussen een gigantisch cruiseschip en een vliegtuig.

Jaren achter elkaar vliegen in Sky Cruise

In het vliegtuig is ruimte voor 5.000 passagiers die niets tekort komen. Aan boord vind je een hotel, restaurants en bars, een winkelcentrum, sportscholen, een medisch centrum, zwembaden en een uitkijkdek.

Dit cruiseschip beschikt over een kartbaan van drie verdiepingen

Hoe dit alles van energie wordt voorzien, laat de ontwerper niet weten. Wel heeft hij nagedacht over de aandrijving van het vliegtuig. Twintig elektromotoren, die van energie worden voorzien door kleine kernreactoren, zorgen voor de aandrijving. De Sky Cruise hoeft zelfs jaren achter elkaar niet te landen.

Nooit meer turbulentie in de Sky Cruise

Om de dumbbells niet uit de rekken te doen vallen, beschikt het nucleaire vliegtuig over speciale anti-turbulentietechnologie. Hierdoor heb je als passagier – of bewoner – geen last van golven van luchtstromingen.

Wil je het vliegtuig bezoeken, dan brengt een commercieel elektrisch vliegtuig je naar de Sky Cruise. Ook onderdelen en voedsel worden middels deze manier aangevoerd.

Nucleair vliegtuig is onwerkelijk concept

Het ontwerp van het nucleaire vliegtuig is enkel een concept. Onwaarschijnlijk lijkt het dat dit toestel ooit opstijgt. Critici stellen dat het zelfs in de toekomst onwerkelijk is, tenzij natuurkundige wetten als zwaartekracht en aerodynamica niet meer gelden.

Sky Cruise, nucleair vliegtuig
Sky Cruise (Afbeelding: Youtube, Hashem Al-Ghaili)

Al-Ghaili laat via social media weten: “Ongeacht de haalbaarheid van het concept, wij mensen zouden nooit moeten stoppen met dromen. Laten we altijd onthouden wat Albert Einstein zei: If at first the idea is not absurd, then there will be no hope for it“. Vertaling: Als een idee in eerste instantie niet absurd is, dan is er geen hoop voor.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.