Noah Korevaar
Noah Korevaar Films & Series 24 aug 2023
Leestijd: 3 minuten

Nieuwe James Bond-acteur breekt nu al record Daniel Craig

De opvolger van Daniel Craig is nog steeds niet bekendgemaakt. Dat levert de nieuwe James Bond nu al een record op.

Even waren alle ogen op Black Mirror-ster Paapa Essiedu gericht, maar na die opleving zien de bookmakers weer een oude bekende als grote kanshebber: James Norton.

De Happy Valley-acteur staat bovenaan de ranglijsten van wedkantoren. Sterker nog, Star Sports onthulde deze week zelfs dat 80 procent van de stemmen op dit moment naar de 38-jarige acteur gaat.

Nog steeds geen nieuwe James Bond

Maar goed, dat is slechts gespeculeer. Achter de schermen hebben de producenten van de Bond-franchise hun eigen plannen. Ook al claimde de castingbaas van de films afgelopen april nog dat de zoektocht naar de opvolger van Daniel Craig niet eens begonnen is. Terwijl een Frans juicekanaal al een vermeende winnaar lekte.

Nieuwe James Bond James Norton
James Norton in McMafia (Afbeelding: BBC)

Fans moeten dus nog even geduld hebben voor ze meer duidelijkheid krijgen. Wachten, wachten en nog eens wachten. Ondertussen is het bijna twee jaar geleden dat No Time to Die uitkwam, en bijna vier jaar geleden dat Daniel Craig zijn afscheid alsnog aankondigde.

Nu al record voor opvolger Daniel Craig

Dat levert nu een opvallende situatie op, wie dan ook de nieuwe James Bond gaat worden. Diegene heeft namelijk nu al Bond-geschiedenis geschreven. In de zes decennia dat de filmfranchise al bestaat, is er nog nooit zo’n lange periode geweest zonder nieuwe 007-acteur. Craig kondigde zijn vertrek aan tijdens The Late Show with Stephen Colbert, in november 2019.

Dat betekent dat we al bijna vier jaar op een antwoord zitten te wachten, het antwoord op de vraag wie de volgende James Bond zal gaan worden. Kijk bijvoorbeeld naar het moment dat Pierce Brosnan het stokje overgaf aan Daniel Craig. De Bond-films van Brosnan voelen als een ander tijdperk, maar toch zat er minder dan een jaar tussen de twee. Brosnan kondigde in februari 2005 zijn afscheid aan, en Craig werd oktober dat jaar naar voren geschoven als zijn opvolger.

Nog een deadline gemist

Brosnan zelf werd al na twee maanden in de schijnwerpers gezet, in juni 1994, kort nadat Timothy Dalton bekendmaakte dat hij niet terug zou keren als 007.

007-schrijver deelt zorgen over Amazon: toekomst James Bond in gevaar?
Pierce Brosnan (Afbeelding: Orion Pictures)

Ook als je aankondigingen negeert en puur kijkt naar wanneer nieuwe films uitkwamen, komt de nieuwe Bond in de buurt van een belangrijke mijlpaal. Er zat steeds ongeveer twee jaar tussen de laatste Bond-films van Connery, Lazenby en Moore en de eerste film van hun opvolgers. No Time to Die kwam uit op 30 september 2021, dus ook die deadline gaat de nieuwe Bond niet meer halen.

Impactvolle beslissing

Het voelt dus niet alleen alsof het lang duurt voor de opvolger van Daniel Craig bekend wordt gemaakt, dat is ook zo. Maar ja, het spelen van James Bond “is een commitment van 10-12 jaar… niet iedereen heeft daar trek in,” aldus Barbara Broccoli, de producente van de films.

Bovendien ligt de lat na Craig hoog. Broccoli en co. moeten de basis gaan leggen voor de komende decennia aan 007-films, films die voorbij hun pensioenen reiken. Daarin is het selecteren van de perfecte kandidaat absoluut cruciaal.

Daarin slagen is absoluut het wachten waard. En ach, in de tussentijd hebben we leestips voor je die absoluut je Bond-honger zullen stillen.

Express

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.