Felix Decavel
Felix Decavel Nieuws 24 aug 2023
Leestijd: 2 minuten

Dit kost de privéjet waarmee Wagner-leider Prigozjin neerstortte

De privéjet van Jevgeni Prigozjin deed gisteren dienst als laatste vervoermiddel van de Wagner-leider, die is overleden na een crash. Maar wat was het prijskaartje van zijn vliegende doodskist? En hoeveel bedragen de onderhoudskosten van zo’n Embraer Legacy 600 business jet?

Net op tijd voor de Oekraïense Onafhankelijkheidsdag vandaag. En niemand minder dan aartsvijand Vladimir Poetin zorgde voor het nodige vuurwerk.

Jevgeni Prigozjin, leider van het huurlingenleger Wagner, kwam een maand geleden nog in kortstondige opstand tegen de Russische president, maar keerde uiteindelijk met hangende pootjes terug naar het front.

De vliegtuigcrash van het Wagner-kopstuk

Het kopstuk in de oorlog tegen Oekraïne zou één van de inzittenden geweest zijn tijdens de dodelijke vliegtuigcrash die sinds gisteren het nieuws beheerst. Ook de oprichter van Wagner, Dmitri Utkin, zat waarschijnlijk aan boord. Nochtans behoorde de Embraer Legacy 600 van Prigozjin tot het neusje van de zalm onder de privéjets.

Over hoe het vliegtuig kwam neer te storten, hangt dan ook nog een zweem van mysterie. Of het zou zijn neergeschoten door afweergeschut, of er zou op het allerlaatste moment een krat dure wijn aan boord zijn geladen als cadeau voor Prigozjin. Proost! Zoiets gebeurt in ieder geval niet snel zonder medeweten van Poetin.

Zoveel kost de peperdure privéjet van Prigozjin

Via een dubieuze lege vennootschap uit de Seychellen behoorde de Embraer Legacy 600 sinds 2018 tot de persoonlijke vloot van de Russische marionet. Op het moment van neerstorten was de privéjet van Prigozjin ongeveer 16 jaar oud en nog steeds in uitmuntende staat.

Embraer stopte in 2020 met het produceren van het populaire vliegtuigmodel. Voor een nieuwe Legacy 600 zou je destijds ongeveer 20 miljoen euro moeten neertellen. Een gebruikte versie kun je tegenwoordig op de kop tikken voor een bedrag tussen de 6 en 14 miljoen euro, afhankelijk van de staat van de privéjet en in welk jaar het van de band gerold is.

Daarnaast zijn de onderhoudskosten niet min. Per uur dat de privéjet in de lucht hangt, kost dit een kleine 3.000 euro. En gebaseerd op een totaal van 300 vlieguren, zou de Embraer Legacy 600 Wagner en Prigozjin ongeveer 2,5 miljoen euro per jaar gekost hebben aan onderhoud, luchthavenbelasting en salaris van de cabin crew.

Jevgeni Prigozjin, Wagner, kosten, privéjet, crash, rusland
Jevgeni Prigozjin (Afbeelding: ANP / AP)

Wil je zelf een Embraer Legacy 600 huren, dan ben je 6.700 euro per uur armer. Check ook hoeveel een privéjet kost van Amsterdam naar Rotterdam.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.