Alrik de Jong
Alrik de Jong Huizenmarkt 7 dec 2023
Leestijd: 2 minuten

Huizenprijzen in Nederland omhoog door leenconstructie van rijken

De huizenprijzen kunnen in Nederland volgens de De Nederlandsche Bank extra hoog worden door een massaal gebruikte hypotheek die tot stand is gekomen dankzij familie. In dit artikel lees je hoeveel miljard er extra is geleend met behulp van onder anderen ouders.

We vinden het allemaal maar normaal om tonnen te lenen voor een huis. Is het op zich ook wel, maar het blijft een unieke constructie. En dan vooral te bedenken dat veel Nederlanders hun hypotheek eigenlijk helemaal niet hadden kunnen betalen. Een relevante vraag: hoeveel Nederlanders lenen geld van hun ouders voor een huis? Welnu, dat zijn er behoorlijk veel.

Een op de zes huizenkopers leent van familie

Een op de zes huizenkopers met een hypotheek leent geld van familie om een woning te kopen, meldt De Nederlandsche Bank (DNB). DNB waarschuwt dat de huizenprijzen op de krappe woningmarkt verder kunnen stijgen als kopers meer geld kunnen besteden aan een huis.

Doorgaans sluiten kopers bij een bank of verzekeraar een hypotheek af. Daarnaast komt geld voor een huis lenen van familie of vrienden volgens DNB in Nederland relatief vaak voor, vaak in combinatie met een hypotheek bij een financiële organisatie.

70 miljard euro aan familiehypotheken

In 2020 hadden 645.000 kopers een zogeheten familiehypotheek, zegt de centrale bank na onderzoek van DNB-economen. De waarde van al deze hypotheken samen was dat jaar 70 miljard euro, zo’n 10 procent van alle terug te betalen hypotheken bij elkaar.

Hogere huizenprijzen in Nederland

Kopers met een familiehypotheek maken volgens de bank met het extra geld meer kans op een huis omdat zij een hoger bod kunnen doen. Dit kan leiden tot hogere huizenprijzen. Om dit te voorkomen moeten hypotheekverstrekkers beter kijken of een huizenkoper extra geld leent van familie, vindt DNB.

De familiehypotheek zorgt onbedoeld ook voor belastingvoordeel, meldt DNB verder. De rente van zo’n hypotheek mag namelijk worden afgetrokken van het belastbaar inkomen als die overeenkomt met de hypotheekrente die banken en verzekeraars hanteren. Vooral rijkere huizenbezitters profiteren volgens de centrale bank van deze belastingkorting. Door beter te kijken naar familiehypotheken worden onbedoelde belastingvoordelen kleiner, zegt DNB.

Check ook de gemiddelde huizenprijzen in Nederland van 1995 tot en met 2023.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.