Noah Korevaar
Noah Korevaar Films & Series 1 nov 2019
Leestijd: 5 minuten

George R. R. Martin verklapt details nieuwe Game of Thrones series

HBO had deze week goed en slecht nieuws voor fans van Game of Thrones. De prequel serie waarvan al een pilot was opgenomen is gecanceld, maar een andere spinoff heeft wel het groene licht gekregen. House of the Dragon.

House of the Dragon

De nieuwe serie speelt zich 300 jaar voor de gebeurtenissen uit Game of Thrones af. De spinoff vertelt het verhaal van de House Targaryen. De link met de originele show blijft dus sterk en altijd aanwezig, al duikt de spinoff wel flink terug in de tijd.

Het verhaal loopt tot en met de burgeroorlog die we kennen als de legendarische Dance of the Dragon: “Een gigantische oorlog in de Seven Kingdoms tussen twee concurrerende takken van de familie Targaryen.”

Huiswerk van George R. R. Martin

De serie wordt gebaseerd op de fictionele historie Fire & Blood. Op zijn persoonlijke blog deed Game of Thrones schrijver George R. R. Martin al wat details uit de doeken deze week:

“House of the Dragon is al enkele jaren in ontwikkeling (hoewel de titel tijdens het proces een paar keer is veranderd). Het was eigenlijk het eerste concept dat ik aan HBO aanbood toen we begonnen te praten over een volgende show, ver terug in de zomer van 2016. Als je wat meer wilt weten over de waar de serie over gaat… nou, ik kan niet teveel verklappen, maar misschien is het verstandig om twee verzamelingen op te pakken die ik met Gardner Dozois heb uitgebracht, Dangerous Women en Rogues en dan de geschiedenis van Archmaester Gyldayn te lezen, Fire & Blood.”

Hoop werk voor de boeg

Door die boeken te lezen krijg je dus al een aardig plaatje van waar de serie over zal gaan. Voorlopig heb je nog even de tijd, want het kijkje dat R. R. Martin achter de schermen heeft laat zien dat HBO nog een hoop werk voor de boeg heeft:

“Ryan Condal heeft al heel wat geschreven voor House of the Dragon, maar er is nog veel werk voor de boeg. De schrijvers moeten nog bij elkaar gezet worden, afleveringen moeten nog opgesplitst en gescript worden, de cast en crew moeten nog samen worden gesteld en budgetten en andere productiedetails uitgewerkt. Tot nu toe weten we niet eens waar we gaan filmen … hoewel ik verwacht dat we ten minste enkele van de landen zullen bezoeken die David en Dan hebben gebruikt voor Game of Thrones (Ierland, IJsland, Schotland, Kroatië, Marokko, Malta en Spanje ). Ik verwacht hier tot op zekere hoogte bij betrokken te zijn … en wie weet, als het goed gaat, kan ik misschien zelfs een paar afleveringen schrijven, zoals ik deed voor de eerste vier seizoenen van Game of Thrones. ”

Winds of Winter

Bij die laatste zin hebben diehard fans van de boeken waarschijnlijk meteen de neiging om hun hooivorken van zolder te halen, maar maak je geen zorgen. George R. R. Martin beseft zelf ook dat het hoog tijd is dat hij zijn boekenserie afmaakt:

“Maar… laat me dit volkomen duidelijk maken… ik neem geen scripts aan totdat ik Winds of Winter heb afgemaakt en ingeleverd. De winter komt nog steeds, en Winds blijft mijn prioriteit, hoe graag ik ook een aflevering van House zou schrijven. ”

De geschrapte spinoff

Interessant genoeg gaat de schrijver vervolgens ook nog in op de geschrapte serie, die we kennen als The Long Night:

“Hoe opwindend de nieuwe serie ook is, ik zou nalatig zijn als ik niet ook het slechte nieuws zou noemen. HBO kondigde ook aan dat het heeft besloten om niet door te gaan met de andere opvolger die we in ontwikkeling hadden, degene die ik The Long Night bleef noemen (hoewel het officieel titelloos was en blijft), waarvan de pilot afgelopen lente en zomer in Noord-Ierland werd gefilmd. De serie speelde zich duizenden jaren eerder af dan Game of Thrones of House of the Dragon, en richtte zich op de Starks en de White Walkers. (…) Vanzelfsprekend was ik bedroefd om te horen dat de show niet door zou gaan. Jane Goldman is een geweldige scenarioschrijver en ik genoot ervan met haar te brainstormen.

Ik weet niet waarom HBO besloot om niet verder te gaan, maar ik denk niet dat het te maken had met House of the Dragon. Dit was nooit een of / of situatie. Als televisie genoeg ruimte heeft voor meerdere CSI’s en Chicago-shows … nou, Westeros en Essos zijn veel groter, met duizenden jaren geschiedenis en genoeg verhalen en legendes en personages voor een dozijn shows.

Hoe hartverscheurend het ook is om jaren aan een pilot te werken, je bloed en zweet en tranen erin te gieten en het op niets uit te laten komen, is het helemaal niet ongebruikelijk. Ik heb het zelf meer dan eens meegemaakt. Ik weet dat Jane en haar team de teleurstelling voelen, en ze hebben al mijn medeleven … met mijn dank voor al hun harde werk en mijn goede wensen voor wat ze daarna gaan doen. ”

We kijken zeker uit naar House of The Dragon, maar die spinoff zit dus een stuk dichter op Game of Thrones. Het feit dat The Long Night, of hoe de show ook uiteindelijk zou gaan heten, zich duizenden jaren voor het origineel afspeelde maakte het project juist zo interessant. Waar Lucasfilm en Disney zo bang lijken om de originele Star Wars films los te laten, leek HBO direct in het diepe gaan duiken. Hopelijk kan House of the Dragon ook die afwisseling bieden!

George R. R. Martin

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.