Ramon Mens
Ramon Mens Hebbedingen 3 nov 2019
Leestijd: 7 minuten

Review: werkt noise cancelling bij de Apple AirPods Pro?

Naast de iPhone 11 Pro, iPad Pro, iMac Pro en MacBook Pro heeft Apple nu ook AirPods Pro. Nieuwe draadloze oortjes die in-ear zijn, active noise cancelling (actieve ruis­onderdrukking) bevatten en ook nog eens beter bestand zijn tegen water (IPX4).

Wij hebben reeds 24 uur met de nieuwe draadloze oortjes doorgebracht. Hier zijn onze eerste ervaringen met het pascomfort, de geluidskwaliteit, ruis­onderdrukking en integratie in iOS 13. Is je interesse gewekt? Het is alvast goed om te weten dat je -in tegenstelling tot wat de geruchten zeiden- iedere kleur kunt kiezen, zolang het maar wit is…

Uiterlijk AirPods Pro

Het doosje van de AirPods Pro is wat beter dan dat van de gewone AirPods. De hoogte is echter afgenomen. In het doosje zijn twee kleiner ogende draadloze oortjes te vinden. Vooral de steel is in lengte afgenomen. Dat komt omdat de batterij niet langer in de steel zit, maar op de achterkant van het oortje zelf.

Verder zijn het onmiskenbaar AirPods. Het spierwitte doosje en de witte oortjes zijn inmiddels iconisch. Het doosje heeft nog steeds een erg lekker klikje en het oppakken of terugplaatsen van de AirPods Pro gaat probleemloos. Wat vooral opvalt is hoe elegant de AirPods Pro er in vergelijking met de concurrentie uit zien. De Sony WF-1000MX3, ook in-ear-oortjes met noise cancelling, zien er in vergelijking echt heel bulky uit.

Klik/tap voor groter.

Draagcomfort

Om eerlijk te zijn ben ik nooit fan geweest van in-ear oortjes. Vaak zaten ze niet echt lekker, was het een gedoe om ze in te krijgen en was oorpijn na een paar dagen onvermijdelijk. De AirPods Pro waren in die zin erg verrassend. Apple levert drie paar siliconen dopjes mee. Het middelgroot paar zit al op de draadloze oortjes en je kunt er zelf een klein of groot paar op doen. Die zitten in een kartonnen standaard met een slim ontwerp.

Het draagcomfort is beter dan van alle draadloze oortjes die ik eerder heb geprobeerd. Dat heeft vooral te maken met dat de AirPods Pro de druk in je oren reguleren. Ze hebben een roostertje met gaas op de zijkant. Dat zorgt dat lucht kan blijven stromen. Je oren ‘ploppen’ ook niet wanneer je ze er na uren gebruik uit doet. Over de lange termijn is nu nog niet veel te zeggen, maar de AirPods Pro zorgden na een dag intensief gebruik niet voor oorpijn of een oncomfortabel gevoel.

In de doos zit verrassend genoeg ook een USB-C-naar-Lightning-kabel – Klik/tap voor groter.
Slim verpakte oorkussentjes – Klik/tap voor groter.

Slimme software zorgt voor goede pasvorm

De AirPods Pro zijn goed geintegreerd met iOS 13.2 en nieuwer. Zodra de AirPods Pro op je iPhone zijn aangesloten, moet je een “pasvormtest” uitvoeren. Een microfoon die naar je oor wijst, luistert naar een korte sample die iOS afspeelt, zo wordt gecheckt of de isolatie goed is.

In geval van problemen kan Apple je aanraden een andere maat dopjes te proberen. Deze functie is ontworpen om elk oor afzonderlijk te testen. Omdat onze oren enigszins verschillen, is het soms noodzakelijk om links de ene maat dopjes te gebruiken en rechts een andere. Een “lek” zou niet alleen de rijkheid van de lage tonen verminderen, maar ook de effectiviteit van de ruisonderdrukking aantasten.

Klik/tap voor groter.

Ruisonderdrukking

Met een in-ear ontwerp kunnen Apple’s oortjes ruis niet volledig uit je oren wegkrijgen. Je oren zijn immers niet helemaal afgedekt en via je oorschelpen kan bijvoorbeeld nog steeds geluid binnenkomen. De AirPods Pro bevatten ‘ANC’, wat staat voor Active Noise Cancellation. Wij zouden het na 24 uur intensief gebruik omschrijven als hele goede onderdrukking, maar niet het volledig verwijderen van achtergrondgeluid.

Zoals de meeste koptelefoon­fabrikanten, gebruikt ANC van Apple twee microfoons. De eerste is naar buiten gericht om omgevingsgeluid op te vangen en de tweede naar binnen gericht om de mix van muziek en geluiden die je gehoorgang toch bereiken vast te leggen. Op het eerste gezicht is het resultaat behoorlijk overtuigend, zelfs als we de AirPods Pro met andere hoofdtelefoons vergelijken. Omgevingsgeluid wordt voor 85 procent weggefilterd en de muziek wordt niet rommelig met “metaalachtige” echo’s. Het is niet zo effectief als de Bose QuietComfort 35 II, maar op dit formaat is 85 procent demping indrukwekkend.

Klik/tap voor groter.

De ruisonderdrukking is ook te gebruiken zonder dat muziek of een podcast aan staan. Dan is de effectiviteit van de AirPods Pro goed te meten. Op een redactie omringd door 12 collega’s, werd alle geluid weggefilterd en ook in de trein was er weinig te horen. Wanneer mensen in de buurt hard praten, komen de hoge tonen van hun stem soms wel door. Dat geldt gek genoeg ook voor bliepjes die een kassa produceert en die van OV-chipkaart paaltjes. De motor van een oude bus werd effectief weggefilterd.

Als je muziek of een podcast aanzet, hoeft het volume aanzienlijk minder hard door de effectieve ruisonderdrukking. Dat is goed voor je oren en een minpunt van de ‘gewone’ AirPods is hiermee opgelost. Door ruis aanzienlijk te verminderen zonder deze volledig te onderdrukken, zorgen de AirPods Pro voor een “natuurlijk” gevoel. Je zit net niet in een bubbel, maar hebt ook geen last van achtergrondgeluid.

Transparantiemodus

Naast noise cancelling, is er ook een transparantiemodus. Deze modus is niet alleen bedoeld om de ruisonderdrukking domweg uit te schakelen, maar om de omringende geluiden via de microfoons opnieuw op te pakken. Alsof je gehoorapparaten draagt. In tegenstelling tot andere in-ear oortjes, versterkt Apple niet specifiek stemmen, maar het hele geluidsspectrum. Deze modus werkt prima en mixt omgevingsgeluid met muziek. Iemand die naast je staat, is als je de muziek niet al te hard hebt staan zo goed te volgen. Prima uitgevoerd!

De transparantiemodus kan via het bedieningspaneel van iOS ingeschakeld worden, maar ook door een drukgevoelige zone op de steeltjes van de oortjes. Die moet je ingedrukt houden. Dat zit slim in elkaar. Je hoort een klik, maar de zone klikt niet echt. Een stukje effectieve manipulatie van de hersenen om het gebruiksgemak te vergroten. Of het echt handig is? Eigenlijk niet. Een oortje uit doen wanneer iemand tegen je praat is sneller en bovendien beleefder.

Klik/tap voor groter.

Geluidskwaliteit krijgt een flinke boost

Pro staat bij deze AirPods niet alleen voor ruisonderdrukking, maar ook voor een betere geluidskwaliteit. Apple prijst het aan met de tekst: “De speciaal ontworpen high-excursion speakerdriver zorgt voor een krachtig basgeluid met minimale vervorming.” Wij noemen het gewoonweg een geslaagde verbetering.

Waar de gewone AirPods vooral dominant zijn met middentonen, hebben de AirPods Pro ook een erg lekker sub-laag. Het is geen vies Beats by Dre-laag, maar een goed gedoseerd basgeluid. De hoge tonen zijn scherp, maar niet snijdend scherp. Vooral liefhebbers van R&B, Urban en elektronische muziek zullen deze verbetering kunnen waarderen.

Klik/tap voor groter.

Minder flexibele bediening

Een minpunt dat gebruikers van de gewone AirPods op zal vallen, is dat de bedieningsmogelijkheden wat minder flexibel en makkelijker zijn. Op de gewone AirPods kun je tikken, maar de AirPods Pro detecteren geen tikken. Apple zegt dat dit bewust niet is gedaan, omdat het heel naar klinkt in je oor bij in-ears.

Je moet nu in de druksensor onderaan knijpen om muziek te bedienen. Een keer kort knijpen, pauzeert de muziek, met twee keer ga je naar het volgende nummer en met drie keer naar het vorige nummer. Je kunt niet instellen dat één keer knijpen links vorig nummer is en rechts volgend nummer. Dit is bij de niet-pro AirPods wel mogelijk.

Deze functionaliteit ontbreekt – Klik/tap voor groter.

Conclusie na 24 uur met AirPods Pro

De AirPods Pro scoren op de meest essentiële punten uitstekend. Het draagcomfort is op het eerste gezicht goed, de geluidskwaliteit uitstekend en de ruisonderdrukking doet zijn werk. Minpuntjes zijn dat de oorkussentjes zich niet heel makkelijk laten verwijderen (je moet flink trekken) en dat de bedieningsmogelijkheden wat summier zijn. Dat laatste is wellicht in een software-update op te lossen en op dit kleine kritiekpunt na heeft Apple een zeer goed product afgeleverd.

Met een prijs van € 279,- zijn dit geen goedkope oortjes en wat duurder dan de concurrentie. Typisch Apple dus. Wij melden ons volgende maand weer voor een volledige review na een maand gebruik. Dan is bijvoorbeeld ook wat zinnigs over de accuduur te zeggen.

Check hier waarom de Airpods (Pro) de achilleshiel vormen van Apple’s groene visie

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.