Maarten Verkoren
Maarten Verkoren Eten & Drinken 8 mei 2022
Leestijd: 5 minuten

Het bijzondere hotel WSHS Gouda overtreft al onze verwachtingen

Een mooier pand en een centralere ligging dan Hotel Weeshuis (WSHS) heeft in Gouda, is niet denkbaar. Tel daarbij op dat de eigenaars van dit fraaie boutiquehotel echt alles uit de kast halen om hun gasten optimaal te verwennen en je weet dat dit dé place to stay is. Manners logeerde bij WSHS en probeerde restaurant LIZZ uit.

Het eerste dat opvalt als je voor de deur staat, is natuurlijk de plek. De monumentale gevel van het voormalige weeshuis is een van de toeristische trekpleisters van Gouda. Toen we aan kwamen lopen, stond er net een enorme groep toeristen foto’s te maken van het prachtige pand. Je voelt je dan ook meteen bevoorrecht om als tijdelijke bewoner daar naar binnen te lopen.

Waarom moet je bij hotel WSHS geweest zijn?

Bij de receptie word je zeer warm ontvangen, iedereen is oprecht blij je te zien en neemt uitgebreid de tijd voor een praatje. Je voelt je meteen thuis en ook de inwendige mens wordt niet overgeslagen maar verwend met allerlei lekkers.

Hotel WSHS overtreft alle verwachtingen
Zodra je de poort doorstapt, ben je in een andere wereld (Afbeelding: WSHS Hotel)

Het boutiquehotel is opgezet door ondernemers Lennart en Sharon van Gastel die de kunst verstaan zich totaal te verplaatsen in hun gasten. Niets is het bijzonder vriendelijke personeel te veel om het je naar de zin te maken. Waar je bij sommige hotels het gevoel hebt een nummer te zijn en de service plichtmatig en vermoeid aanvoelt, ben je bij WSHS de eregast. Tijdens je hele verblijf word je voortdurend verrast met verwennerijtjes en attenties, als je ’s avonds op je kamer komt, is je bed opgemaakt en zijn de gordijnen dicht en zo kan ik nog wel een tijdje doorgaan.

Luxe tot in het kleinste detail

De publieke ruimtes en kamers (luxueuze suites) zijn zeer ruim, prachtig gestyled en ingericht met een minutieus oog voor detail. Over werkelijk elk onderdeel van de ruimtes en kamers is nagedacht, hetgeen alles een zeer persoonlijke tint geeft. En niet alleen de aankleding is zeer verzorgd, ook de faciliteiten mogen er zijn. Uiteraard heeft deze luxe een prijskaartje, maar de uitmuntende verzorging op alle onderdelen van je verblijf ontstijgt het prijsniveau meerdere malen. Oftewel: de prijs-kwaliteitsverhouding is uitstekend!

Hotel WSHS overtreft alle verwachtingen
De kamers zijn bijzonder mooi, luxe en ruim (Afbeelding: WSHS Hotel)

Keer op keer verbazen we ons over hoe soepel alles loopt, de machine is goed geolied en nergens loopt hij vast. Ook bij het ontbijt voel je je in de watten gelegd. Je hoeft niet in de rij te staan met je bord, maar gaat lekker zitten in de schitterende historische ontbijtzaal. Je favoriete koffievariant wordt vers voor je gebrouwen door een kundige barista, de sinaasappels worden voor je uitgeperst en het ontbijt wordt high-tea-style geserveerd op een etagère. Zoals overal in WSHS en de bijbehorende restaurants schakel je automatisch over op de vertraag-modus, waardoor je je makkelijker overgeeft aan het moment en het genieten van alles.

Eten en drinken bij hotel WSHS

Ook bij COCO zit je prinsheerlijk. We hadden zonnig weer en zaten in de binnentuin weg te dromen met bossa nova jazz en een glas home-made lemon juice. ’s Avonds probeerden we restaurant LIZZ en we stonden versteld. We dachten een hapje te gaan eten in een goed lokaal hotelrestaurant maar de chef van LIZZ had andere plannen.

Hotel WSHS overtreft alle verwachtingen
De binnentuin nodigt uit tot heerlijk vertragen

Toen we de menukaart opensloegen kregen we al het vermoeden een pareltje te hebben ontdekt. De gerechten bij LIZZ zijn stuk voor stuk bijzonder creatief bedacht en ook nog eens tot in de perfectie uitgevoerd. Hulde voor deze parade van smaken die perfect met elkaar combineren, gematched met uitstekend aanvullende wijn-pairings.

Ongedwongen genieten op sterrenniveau

De stemmige inrichting van het restaurant en de vriendelijke en goed ingespeelde bediening zorgen voor een pretentieloze sfeer. Dat terwijl er bij LIZZ toch echt wordt gekookt op sterrenniveau, wat een weelde. Werkelijk alles op de kaart leek ons lekker en alles wat we proefden, kunnen we met twee handen in het vuur aanraden. Knap hoe de ondernemers achter WSHS en chef Remco Kuijpers + team dit voor elkaar hebben gekregen.

Hotel WSHS overtreft alle verwachtingen
Een van de prachtige gerechtjes van LIZZ

Net als de hotelkamers is ook het restaurant lekker ruim opgezet, met veel ruimte tussen de tafels ook. Dankzij de serre is er veel daglicht en groen, hetgeen extra bijdraagt aan een ontspannen avond. Wij aten er op 4 mei, en tegen acht uur hielden keuken, bediening en gasten samen twee minuten stilte, waarbij we geen vork hoorden vallen. Indrukwekkend.

LIZZ laat geen steken vallen

Ook bij de koffie en thee na het dessert laat de bediening weer heerlijke lekkernijen aanrukken, het kan niet op bij LIZZ, een van de beste restaurants waar we de laatste jaren hebben gegeten.

Hotel WSHS overtreft alle verwachtingen
Bij de koffie krijg je heerlijke patisserie (Afbeelding: WSHS Hotel)

Hotel WSHS Gouda: conclusie

Struikelend over superlatieven stappen we weer door de oude poort ons gewone leven weer in. Wat een heerlijk verblijf hadden we bij WSHS. Verwend en uitstekend verzorgd, fenomenaal gegeten en gedronken en genoeglijk vertraagd. Dit hotel – met haar restaurant en bar – is een absolute aanrader voor iedereen die houdt van genieten. WSHS en LIZZ staan voor Finesse met een hoofdletter F.

Extra tip: Gouda viert dit jaar 750 jaar stadsrechten en daarom zijn er meer attracties en evenementen in de stad dan anders.

Meer weten over hotel WSHS in Gouda of meteen een kamer reserveren? Bezoek de site.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.