Alrik de Jong
Alrik de Jong Stijl 26 nov 2021
Leestijd: 2 minuten

Dit horloge met een missie is volledig gemaakt van e-waste

Het Britse kledingmerk Vollebak heeft de Garbage Watch onthuld. Dit is een horloge dat volledig is gemaakt van e-waste. Een kleurrijk statement om je pols.

Vollebak staat bekend om bizarre en schier onverwoestbare kledingitems. Zo las je hier eerder al over deze korte broek die 100 jaar meegaat en deze jas die 100 jaar meegaat. Dit puffer jacket is sterker dan staal en deze outdoorjas bootst met duizenden glazen bolletjes een inktvis na. Nu komt het merk voor het eerst met een horloge.

Horloge van e-waste

Net zoals plastic is ook het afval dat afkomstig is uit de tech-industrie een groot probleem. Een groot deel van de 50 miljoen ton aan e-waste (elektronisch afval) dat jaarlijks wordt gegenereerd bestaat uit ‘nieuw’ materiaal dat vaak nog gebruikt kan worden. Kostbare materialen als zilver, platina, koper, nikkel, kobalt, aluminium en zink worden gedumpt. Maar liefst 7 procent van al het beschikbare goud op deze wereld vind je in e-waste. Vollebak herbruikt al deze materialen en maakt met de Garbage Watche een uniek statement. Het horloge moet meer bewustwording creëren binnen de tech-industrie.

vollebak, garbage watch, horloge, tech-afval
(Afbeelding: Vollebak)

“Om te voorkomen dat onze planeet wordt vernietigd, moeten we uitzoeken hoe we de dingen die we al hebben kunnen hergebruiken. Onze Garbage Watch begon met een heel eenvoudig idee. Wat als e-waste geen afval is? Wat als het gewoon voorgemonteerde grondstoffen zijn die we kunnen gebruiken om nieuwe dingen te maken?”, aldus Vollebak.

De Garbage Watch van Vollebak

Alles wat je op dit horloge ziet, was vroeger iets anders of was bedoeld om iets anders te worden. Denk aan een moederbord van een computer, een microchip in je smartphone of de bedrading in je televisie.

vollebak, garbage watch, tech-afval, e-waste
(Afbeelding: Vollebak)
garbage watch, vollebak, horloge, tech-afval, e-waste
(Afbeelding: Vollebak)

Op dit moment is Vollebak e-waste aan het inzamelen voor de productie van de Garbage Watch. Dat gebeurt in samenwerking met het project Wallpaper* Re-Made. Het horloge wordt in 2022 gelanceerd en je kunt je hier inschrijven om op de wachtlijst te komen.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.