Pim Jansen
Pim Jansen Human Interest 26 nov 2021
Leestijd: 3 minuten

Kim Jong-Adele: de beklemmende controle rond haar album 30

Sinds de lancering van haar nieuwe album 30 en de single Easy On Me is écht al het spontane rond wereldster Adele verdwenen. Vijf beklemmende uitingen van overcontrole.

Wat is het doel van interviews waarin niets gevraagd mag worden? Hoe krijg je emotie in een volledig geregisseerd concert voor de happy few? De controle rond de promotie van het album 30 is volstrekt doorgeslagen.

Kim Jong-Adele en haar nieuwe album 30

Laten we voorop stellen: Kim Jong-Adele heeft weer een album vol pareltjes afgeleverd. Het is haar eerste album sinds 25 uit 2015 en dat zal de wereld weten ook. De promotie voelt aan als een Noord-Koreaanse propagandamachine, niets wordt aan de verbeelding overgelaten. Uiteraard hebben we respect voor haar privacy, maar het begint allemaal wat ongemakkelijk aan te voelen. Met het interview van Paul de Leeuw als dieptepunt.

1. Het album 30 mag je niet op shuffle luisteren

We mogen het album van Kim Jong-Adele alleen luisteren zoals zij het wil. Daarvoor heeft ze Spotify zo ver gekregen om de Shuffle-knop onder 30 te verwijderen. We snappen de artistieke gedachte hierachter, maar kom op, geef je fans een beetje vrijheid.

“Onze kunst vertelt een verhaal en onze verhalen moeten worden beluisterd zoals we het bedoeld hebben. Bedankt Spotify, voor het luisteren”, aldus Kim Jong-Adele in een statement. Maar draait kunst juist niet om vrije interpretatie? Mocht je 30 per se op shuffle willen beluisteren, wat trouwens ook weer een beetje ziekelijk is, dan maak je gewoon zelf een playlist met alle nummers van het album.

2. Het interview met Paul de Leeuw

Iedereen vindt Paul de Leeuw en Adele zo’n leuk duo, door een grappig interview uit het verleden. Daarom was het aan de Nederlandse televisiemaker om haar te interviewen. Maar vlak voor het interview moesten alle vooraf bedachte vragen de prullenbak in, met een blackout van de interviewer als gevolg. Het werd een gênant leeg gesprek over helemaal niets.

“Ik mocht geen vragen stellen over de liefde, niet over haar zoon, niet over de scheiding, waar het hele album over gaat! Op het laatst vroeg ik nog van, mag ik nog iets doen, een hand ofzo, maar dat hadden ze ook liever niet. Ik had gewoon een blackout. Ik zweette als een waterval. Alle kaartjes flikkerden uit mijn handen”, aldus Paul de Leeuw na zijn gesprek met Kim Jong-Adele. Ook weer wat overdreven, Paul.

3. Censuur

Matt Doran van Channel Seven vloog met zijn hele team naar Londen voor een interview met Kim-Jong Adele. Hij was de enige Australische journalist die een interview met haar mocht doen over het nieuwe album. Maar het regime van de zangeres heeft verboden de opnames uit te zenden. De zangeres zelf kapte het gesprek overigens niet af, volgens Doran was het zelfs een heel leuk interview. Maar omdat hij zich niet goed had voorbereid en naar verluidt maar één nummer van de plaat had gehoord, liet Sony het materiaal vernietigen.

4. One Night Only

Props voor de locatie van One Night Only, het eenmalige concert van Adele voor het Griffith Observatory in Los Angeles. Diepe bewondering voor haar stem. Maar voor de rest was het een grote desillusie en fans zullen in een constante staat van cognitieve dissonantie hebben toegekeken.

Terwijl Adele’s muziek en persona ooit nederigheid en onbaatzuchtigheid uitstraalden, liet dit concert voor de happy few zien dat de rauwe Londense roots plaats hebben gemaakt voor de culturele exclusiviteit van Hollywood. De aanwezige sterren stonden na ieder nummer plichtmatig te joelen, puurheid was ver te zoeken. De Mass games, maar dan anders.

5. Oprah

Oprah Winfrey is de uitvergrote versie van Ivo Niehe. Iedereen wil erdoor geïnterviewd worden, want geen kritische vragen en veel gestreel. Kim-Jong Adele zei precies wat afgesproken was, Oprah vroeg exact wat het regime voorschotelde. Sommige mensen vonden het interview juist heel goed, misschien zijn wij gewoon te verbitterd.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.