Noah Korevaar
Noah Korevaar Games 16 mrt 2021
Leestijd: 3 minuten

Fan is GTA 6 voor met 4K-versie Grand Theft Auto (maar juich niet te vroeg)

Waar Grand Theft Auto-fans in de eerste tien jaar van deze eeuw op game na game konden rekenen, blijft het sinds GTA 5 stil. Erg stil. Een fan heeft het heft in eigen handen genomen.

De gamesindustrie ziet er überhaupt compleet anders uit. Games zijn te groot, te mooi, te complex om elk jaar een nieuw deel uit te brengen. In plaats daarvan willen uitgevers spellen uitbrengen met een online-component, multiplayer, waar fans vele jaren zoet mee zijn.

GTA Online, GTA 6 en de toekomst

Live service-games, worden ze ook wel genoemd. Ervaringen die continu geüpdatet worden met nieuwe content. Allemaal leuk en aardig, maar als je gewoon GTA speelt om de singleplayer, dan heb je daar weinig aan.

De ontwikkelaar van de franchise, Rockstar, verzekerde fans onlangs dat ook singleplayer een plekje krijgt in GTA Online. Maar GTA 6? Die game laat waarschijnlijk nog jaren op zich wachten. Als die game überhaupt nog op de reguliere manier wordt uitgebracht…

Als zoethoudertje kunnen fans rekenen op een next-gen upgrade voor GTA 5. De game krijgt een visuele upgrade, nieuwe content en is later dit jaar dus speelbaar op de Playstation 5 en Xbox Series X.

GTA V Remake

Tof, maar er is ook een fan die nog een stap verder gaat. In plaats van GTA 6 af te wachten heeft hij het heft in eigen handen genomen. Dan hebben we het over een 3D-artist die zichzelf NB.Design noemt.

Hij is bezig met GTA 5 een 4K-upgrade te geven. Daarvoor gaat hij ver: hij is met de hand de modellen uit de game aan het aanpassen of zelfs opnieuw aan het maken. Van auto’s met meer details tot realistischere bomen. Geen simpele graphics-filter dus.

“GTA V is een enorm spel met veel bestanden, het kostte me veel tijd om ze te bewerken en aan te passen. GTA V Remake is niet alleen een grafische mod, het is meer dan dat, ik moest bomen, vegetatie en rotsen modelleren en aanpassen, en nog veel meer zaken  die erg complex en moeilijk zijn en veel tijd vergen,” aldus de modder.

Het gaat dus om een mod voor GTA V. De mod is op zijn zachtst gezegd indrukwekkend. NB.Design heeft een eerste trailer voor het project op YouTube gezet, die je hieronder kunt bewonderen. De upgrade is direct evident: dit is wel even andere koek dan de originele game uit 2013.

No go

Het probleem? De kans is klein, nihil zelfs, dat jij een volledige versie van deze mod kan gaan spelen. De fervente designer gaat namelijk waarschijnlijk een stap te ver door geld voor zijn mod te vragen. Hij vraagt fans hem te steunen op Patreon, een platform waar je makers kunt steunen met donaties. In ruil daarvoor kunnen fans al aan de slag met vroege versies van GTA V Remake, zoals hij het project noemt.

Kijk, de meeste ontwikkelaars zijn al niet te happig op mods, maar er (indirect) geld voor vragen is meestal al helemaal een no go. De kans is dan ook groot dat GTA-uitgever Take-Two Interactive binnenkort korte metten maakt met dit project. Ach, gelukkig hebben we dan de onderstaande trailer hopelijk nog. Die maakt het des te duidelijker dat Rockstar op moet schieten: dit willen we!

GTA Underground brengt het beste van GTA samen in enorme wereld

Patreon

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.