Noah Korevaar
Noah Korevaar Games 28 jul 2022
Leestijd: 3 minuten

Journalist onthult plannen en release GTA 6: gaat Rockstar woke?

Na tig discutabeleĀ leaks en speculatie heeft een journalist nu eindelijk ā€˜echteā€™ details rondom GTA 6 gedeeld. Van de hoofdpersonages en de releasedatum totĀ woke gaan: dit is GTA 6.

Eerder deze week vatten we nog de nieuwste geruchten rondom GTA 6 voor je samen. In dat artikel draaiden de meeste geruchten om wie de nieuwe hoofdpersonages van de langverwachte game zullen worden.

Ontmoet Jason Schreier

Een man, twee mannen, een tweeling: we hebben al van alles voorbij zien komen. Dat is ook meteen het probleem: de meeste informatie is afkomstig van anonieme Twitteraars en andere discutabele bronnen. Wat is speculatie, en wat zijn echteĀ leaks?

Maak kennis met Jason Schreier. Een lichtpuntje in speculatie-land. De beste man is een van de weinigeĀ high profile journalisten die zich bezig houdt met gamejournalistiek, en dan met name het reilen en zeilen achter de schermen van ontwikkelaars. Oftewel: ook hun toekomstplannen.

Schreier schreef voorheen vooral voor Kotaku, maar is de laatste jaren werkzaam voor Bloomberg. Niet de minste publicatie. Gamers levert het in ieder geval een nieuwsbron op die niet elk slappe gerucht of lek meteen de ether in slingert. Schreier verifieert en dubbelcheckt.

Natuurlijk, ontwikkelaars kunnen vervolgens alsnog hun plannen veranderen, maar dat is nou eenmaal hoe het er in de gamesindustrie aan toe gaat.

GTA 5 is nu mooier dan GTA 6 dankzij baanbrekend onderzoek

GTA 6: eindelijk nieuws!

Maar goed, terug naar GTA 6. Ondanks de hype en het bijna volledige decennium dat we nu al op de game wachten, heeft Rockstar Games officieel vrijwel niks losgelaten over het project.

Jason Schreier heeft gelukkig wel nieuws. In een nieuw stuk op Bloomberg deelt hij een aantal interessante details rondom de opvolger van GTA V.

Hij schrijft dat GTA 6 twee hoofdpersonages heeft, losjes gebaseerd op het criminele duo Bonnie en Clyde. De vrouw is Latina, over de man kan of wil Schreier nog niks kwijt.

Bijgestelde ambities

Wel deelt hij tevens de update dat GTA 6 zich af zal gaan spelen in een fictieve versie van Miami en omgeving.

Rockstar Games heeft de schaal van het spel bovendien al bijgesteld. Het was origineel de bedoeling dat de game grote delen van Noord- en Zuid-Amerika zou gaan beslaan, maar later is besloten om het minder ambitieus aan te pakken en na de lancering meer steden toe te voegen.

Waarom het zo lang duurt

Maar waarom moeten al zo lang wachten op GTA 6? Ook daarover staan wat interessante details in het artikel. De game is al sinds 2014 in ontwikkeling, maar het duurt een stuk langer dan ook de studio aanvankelijk verwachtte.

Dat heeft te maken met meerdere factoren, waaronder de keuze voor een duurzamere planning, dus minder overwerk enĀ crunch, en het vertrek van een aantal grote namen. Zo vertrok in 2019 bijvoorbeeld Dan Houser, het creatieve meesterbrein achter de vorige GTA-games.

Releasedatum-twijfels

Ook heeft Schreier boven water weten te krijgen wanneer GTA 6 uit moet gaan komen. Intern is volgens hem de planning dat de game ergens voor maart 2024 in de schappen zal liggen.

Wel voegt hij daar direct aan toe dat zelfs de ontwikkelaars zelf nu al betwijfelen of dat wel realistisch is.

Rockstar co-founder Jamie King deelt zijn visie op GTA 6

Gaat GTA woke?

Bovendien is het de vraag of GTA 6 de game wordt waar fans al bijna tien jaar op rekenen. De franchise staat bekend om zijn grove humor, het is een parodie op Amerika. Volgens Schreier gaat Rockstar echter ook met zijn tijd mee en is het bedrijf flink aan het veranderen.

Naast betere arbeidsomstandigheden probeert het bedrijf ook meerĀ culturally sensitiveĀ te zijn, zoals de Amerikanen dat zo treffend stellen. Grand Theft Auto is in het verleden regelmatig bekritiseerd vanwege vrouwonvriendelijke content en beledigende grappen die gericht zijn op minderheden.

Een vrouw als speelbaar hoofdpersonage is volgens Schreier deels een antwoord op die kritiek en een signaal: ook Rockstar is niet geheel toondoof. Ook zal de humor van het spel veranderen. De journalist stelt dat daardoor GTA 6 heel anders aan zal gaan voelen dan GTA 5.

Gaat GTA 6 volledigĀ woke, of kunnen we nog steeds op die rauwe randjes en scherpte rekenen die de franchise juist zo uniek maken? We gaan het dus hopelijk voor maart 2024 ontdekkenā€¦

Bloomberg

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.