Noah Korevaar
Noah Korevaar Games 26 jul 2022
Leestijd: 4 minuten

GTA 6 brengt unieke twist naar de franchise (en andere leaks)

De geruchtenmolen rondom GTA 6 is op volle toeren aan het draaien. We maken de balans op en zetten de laatste (onzinnige) geruchten op een rijtje. Inclusief nieuws van Rockstar Games zelf!

Schrik niet: in september is het negen jaar geleden dat Grand Theft Auto V uit kwam. Nog een jaartje erbij en we zitten officieel al tien jaar zonder een nieuwe GTA.

GTA 6, cults en bullshit

Ja, GTA Online blijft een cashcow jewelste die continu gevoed wordt met nieuwe content. In tegenstelling tot voorganger GTA IV is de game echter niet meer voorzien van DLC voor de campaign. Geen extra verhaalstukje, enkel meer (lucratieve) multiplayer-ongein.

Terwijl ontwikkelaar Rockstar Games GTA 5 blijft uitmelken op ondertussen de derde generatie gameconsoles, speculeren fans er nog steeds vurig op los. Wanneer komt GTA 6 eindelijk eraan? We hebben al tientallen ‘gegarandeerde’ onthullingen achter de rug. Een beetje zoals cults die continu claimen dat het einde van de wereld nabij is. Op een gegeven moment hoef je het zoutvaatje er niet eens meer bij te pakken. De bullshit-factor is flink.

R.I.P Red Dead Online

Rockstar Games sleutelt ondertussen stug aan GTA 6 door. Ja, dat heeft de studio bevestigd: onlangs lichtte het in een blogpost toe dat het de focus gaat verleggen naar de game. Groot nieuws, erkenning zelfs dat de game bestaat en eraan komt, maar helaas ook met een keerzijde: Red Dead Online krijgt daardoor geen updates meer. Rockstar Games is natuurlijk al jaren aan de nieuwe Grand Theft Auto aan het werken, maar nu lijkt er volop gas gegeven te worden.

Daardoor draait de geruchtenmolen ook harder dan ooit tevoren.

GTA-fan bestormt podium televisieshow: ‘Waar blijft GTA 6?’

Op naar 2024?

De doorgaans betrouwbare leaker Tom Henderson heeft dan ook meer nieuws rondom GTA 6. Hij heeft een sterke track record als het om nieuwtjes omtrent Battlefield, FIFA en GTA gaat. Vaak blijken zijn updates te kloppen. Op Twitter meldde hij de afgelopen weken dat GTA 6 in 2024 of 2025 uit gaat komen. Nou niet de meest gedurfde voorspelling, maar het komt wel overeen met wat de leaker Matheusvictorbr had te melden op Twitter. Hij claimt dat de langverwachte game in 2024 uit gaat komen.

Tweeling-actie

Dat is niet zo spannend, maar gelukkig heeft die tweede leaker meer te melden. Volgens de Twitteraar gaan we in GTA 6 namelijk aan de slag met een twee-eiige tweeling, die bij de geboorte van elkaar zijn gescheiden. Zo’n twintig jaar later staan ze tegenover elkaar: de broer en zus staan aan twee kanten van het rechtssysteem. Neem dergelijk nieuws echter met een flinke korrel zout. Tom Henderson benadrukte onlangs opnieuw dat de ontwikkeling van GTA 6 zeer turbulent is. Er worden nog continu details en features toegevoegd en geschrapt.

Tja, ook een beetje makkelijk natuurlijk: zo kunnen leakers van alles roepen, om vervolgens te claimen dat ze wel gelijk hadden maar dat Rockstar simpelweg van gedachten is veranderd. Tegelijkertijd is dat wel hoe chaotisch de ontwikkeling van games vrijwel altijd verloopt. Niet voor niks worden spellen vaak uitgesteld en is crunchtime een berucht begrip.

Journalist komt in actie

Maar ja, zolang Rockstar niks kwijt wilt, zullen we het met dit soort speculatie moeten doen. Gelukkig hoeven we het niet enkel van anonieme leakers te hebben. Ook Jason Schreier heeft een summiere update over de game losgelaten. Hij is een journalist die nu voor Bloomberg werkt, maar vooral bekend is door zijn tijd bij gaming-blog Kotaku. Als er een journalist is die weet wat er achter de schermen bij grote gamestudio’s aan de hand is, dan is Schreier het. En, in tegenstelling tot veel anonieme Twitteraars, houdt hij er ook nog eens journalistieke standaarden op na.

Dit keer ontkrachtte hij op Reddit het gerucht dat GTA 6 drie protagonisten heeft, zoals GTA 5 wel had. Met wie we dan wel gaan spelen, wil de journalist nog niet loslaten. Of, waarschijnlijker: dat weet hij nog niet. Een vrouw, een tweeling: we hebben alles voorbij zien komen.

223 vacatures

In ieder geval gaan we snel meer horen. PCGamer kwam er afgelopen week achter dat Rockstar Games een vloedgolf aan vacatures voor de ontwikkeling van hoogstwaarschijnlijk GTA 6 heeft uitgezet. Van animatie-specialisten tot ontwerpers die een personage tot leven kunnen wekken. In totaal gaat het wereldwijd om maar liefst 223 nieuwe vacatures, allemaal uitgezet op één dag. Wellicht kun je even solliciteren, dat scheelt weer!

Rockstar co-founder Jamie King deelt zijn visie op GTA 6

RedditGameRantHitmarker

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.