Stijn Kuster
Stijn Kuster Auto's & Motoren 26 jul 2022
Leestijd: 2 minuten

Prijzen diesel en benzine dalen in Nederland én deze vakantielanden

Benzine en diesel zijn al tijden onwijs duur. Nu is er echter een lichte daling te zien. Dit geldt niet alleen voor Nederland, ook in de landen waar je op vakantie gaat kun je weer wat goedkoper tanken.

Op 8 juni lag de gemiddelde prijs voor een liter benzine nog op zo’n 2,50 euro. Diesel kostte 2,22 euro per liter. Dit was de hoogste prijs ooit. De brandstoffen zijn inmiddels iets goedkoper geworden.

Benzine en diesel goedkoper in Nederland

Volgens de cijfers van United Consumers ligt de gemiddelde prijs voor een liter benzine (Euro 95, E10) op 2,292 euro. Voor een liter diesel moet je 2,122 euro afrekenen. Het gaat hier om de gemiddelde landelijke adviesprijs, deze kan dus afwijken van wat jouw lokale pomphouder vraagt.

Tanken Duitsland Benzine diesel goedkoper Nederland
(Afbeelding: Unsplash / Szabolcs Toth)

Maar niet alleen in Nederland is de benzine goedkoper. In nagenoeg alle vakantielanden daalt de prijs. Zo betaal je in Frankrijk gemiddeld zo’n 1,959 euro voor een liter benzine. Rij je door naar vakantieland Spanje, dan ben je zo’n 1,992 euro voor een liter van de brandstof kwijt. Ga je bij onze oosterburen op vakantie, dan ben je nog goedkoper uit dan in de zuidelijke landen. Voor 1,799 euro heb je in Duitsland al een liter benzine.

In Hongarije moet je als toerist meer betalen

In Hongarije heb je als toerist weinig aan de dalende brandstofprijzen. Auto’s met buitenlandse nummerplaten moeten in het land de marktprijs voor benzine of diesel betalen. Deze prijs ligt fors hoger dan de officiële prijs die inwoners van het land betalen. Inwoners betalen zo’n 1,904 euro per liter benzine.

Dit 0-sterrenhotel staat op een benzinestation in de open lucht

De Europese Commissie is het niet eens met deze vermeende discriminatie en onderneemt juridische stappen tegen de Hongaarse bepaling van brandstofprijzen richting buitenlanders. Of Hongarije ook echt haar regelgeving aan gaat passen, is nog maar de vraag. Hongarije heeft immers vaker onenigheid met het Europese bestuursorgaan.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.