Alrik de Jong
Alrik de Jong Auto's & Motoren 8 jun 2022
Leestijd: 2 minuten

Benzineprijs in Nederland naar record: liter benzine duurder dan ooit

Dat benzine duurder is geworden, weten we inmiddels. Maar vandaag wacht er een nieuwe mijlpaal, waar jouw portemonnee niet vrolijk van wordt. De hoogste benzineprijs ooit wordt waarschijnlijk aangetikt.

Weet in ieder geval dat je in Duitsland nog altijd goedkoper kunt tanken dan in Nederland. Dit is wat je ongeveer bespaart.

Benzineprijs naar hoogste niveau ooit

Dat gezegd hebbende, de adviesprijs voor een liter benzine stijgt vandaag (8 juni 2022) naar verwachting naar het hoogste niveau ooit. Volgens consumentencollectief UnitedConsumers, dat dagelijks de adviesprijzen van Shell, BP, Total, Texaco en Esso in de gaten houdt, ziet het er naar uit dat het oude record van maart dit jaar uit de boeken gaat. En dat ondanks dat de accijns op 1 april nog is verlaagd in Nederland.

Dinsdag zijn automobilisten nog 2,500 euro per liter kwijt voor Euro95 en 2,189 euro voor een liter diesel. Voor de prijzen van vandaag heeft marktdeskundige Paul van Selms van UnitedConsumers nog niet alle gegevens binnen. Vooralsnog rekent zijn organisatie op 2,504 euro voor een liter benzine en 2,221 euro bij diesel.

Duur grapje, zo’n liter benzine in Nederland

De brandstofprijzen piekten hiervoor op 10 maart. Toen kostte een liter benzine 2,502 euro en een liter diesel 2,375 euro. Op de eerste dag van april ging de benzineprijs vervolgens weer met meer dan 20 cent omlaag. Het kabinet heeft vanaf 1 april namelijk de accijnzen op benzine en diesel voor de rest van dit jaar verlaagd.

Met de accijnsverlaging wilde de overheid mensen wat tegemoet komen, aangezien de energie- en brandstofprijzen hard zijn opgelopen door onder meer de oorlog in Oekraïne. Maar op de olie- en gasmarkt blijft het de laatste tijd erg onrustig, onder meer door onzekerheid over leveringen uit Rusland en tekorten aan raffinagecapaciteit. Pomphouders in Nederland kunnen wel afwijken van de adviesprijzen van de grote oliemaatschappijen. In de praktijk betalen automobilisten de adviesprijzen van benzine en diesel alleen langs de snelweg.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.