Goedkope occasion scoren: zo onderhandel je over de prijs
Manners schrijft regelmatig over tweedehands auto’s. Maar wat als je daadwerkelijk besluit een occasion te kopen? Hoe onderhandel je dan op een slimme manier om tot de beste prijs te komen?
Een ouderwets potje handjeklap kan je – als je het goed doet – honderden of zelfs duizenden euro’s besparen. In tegenstelling tot nieuwe auto’s en alles wat je in de winkelschappen koopt, staat de prijs van een tweedehands auto zelden vast.
Zes tips bij het kopen van een occasion
Uiteraard spreken wij hier niet als complete leken. Bij ons op de oprit prijken de nodige tweedehands auto’s. Denk aan de beste Volvo ooit, die we voor een habbekrats op de kop getikt hebben. Gebaseerd op onze eigen ervaringen, maar ook de wetenschap, hebben wij zes tips bedacht die jou helpen bij het onderhandelen over de prijs van een occasion.
1. Neem iemand met kennis mee
Zorg dat je goed beslagen ten ijs komt. Check voortijd hoeveel geld voor andere, vergelijkbare exemplaren gevraagd wordt en check de dagwaarde, bijvoorbeeld via deze ANWB-tool. Heb je zelf weinig verstand van auto’s? Neem dan iemand mee die dat wel heeft. Zo voorkom je zo dat de verkopende partij je dingen wijs maakt die niet kloppen.
Ook kan een ander dienen als rationele factor. Liefde maakt blind. Zeker als je een liefhebbersauto gaat kopen die je altijd al wilde hebben, wil je nog weleens de minpunten te gemakkelijk wegwuiven. Iemand aan je zijde kan helpen bepalen of de auto zijn vraagprijs wel waard is en eventueel voorkomen dat je te impulsief de tweedehands auto koopt.
2. Check de staat van de occasion goed
Daarnaast kan diegene je helpen de staat van de auto te controleren. Een oudere auto zal altijd wel enkele imperfecties hebben, maar in sommige gevallen kun je een occasion echt beter laten staan. Denk aan vergevorderde roest aan de carrosserie, blauwe uitlaatgassen (olieverbranding) of tekenen van een lekke koppakking, zoals veel witte rook uit de uitlaat, bruin koelwater of bruin-witte drab bij de olievuldop.
Betaalbare Mercedes-occasion uit 2014 is de veiligste gezinsauto
Controleer verder de hele auto goed, check de resterende apk-duur en maak een uitgebreide testrit waarbij de motor goed op temperatuur komt. Let daarbij goed op vreemde geuren en geluiden. Als het goed is kun jij of je compagnon deze identificeren. Sla alle minpunten op om zo goed bewapend de onderhandelingsstrijd in te gaan.
3. Onderhandel over meer dan enkel de prijs van de occasion
Als je zeker bent dat je de occasion wil hebben, is het tijd om te kijken hoeveel je van de vraagprijs af kunt snoepen. Bij particuliere verkopers gaat het vaak iets makkelijker dan bij garages. Handelaren zullen zeggen dat een auto niet in de weg staat en dat er nog meer geïnteresseerden zijn. Hier moet je je echter niet door laten beïnvloeden.
Wel kun je bij garages over meer dan enkel de prijs onderhandelen. Zo kun je ook nieuwe apk, banden of een onderhoudsbeurt afdingen. Leg dit wel vast en laat de garage aantonen dat het ook echt gebeurd is.
4. Noem altijd als eerste een prijs
Als het op prijsonderhandelingen aankomt, is het over het algemeen slim om als eerste een bedrag te noemen, zo heeft de wetenschap bewezen. Daarmee is de toon gezet en het onderhandelingsproces zal zich hieromheen ontvouwen. Het fenomeen wordt door onderzoekers anchoring genoemd.
Ga je een occasion kopen, dan is de situatie natuurlijk iets anders, omdat meestal al een vraagprijs vermeld staat die als basis van de onderhandeling kan worden gezien. Wij zouden adviseren deze prijs niet meer te noemen, om zo een nieuwe basis te creëren waar de onderhandeling op voortborduurt.
5. Bied 15 tot 20 procent onder de vraagprijs
Je wil uiteraard een laag eerste bod doen. Dit wordt zelden direct geaccepteerd, maar de bedoeling ervan is dan ook om ergens in het midden uit te komen. Uiteraard heeft het weinig zin 2.000 euro te bieden op een auto die voor 10.000 euro te koop staat. Je bod moet wel serieus genomen worden.
Je eerste bod is dan ook afhankelijk van de originele vraagprijs en hoe reëel dat bedrag is. Als wij zelf een occasion kopen, bieden wij in eerste instantie vaak 15 tot 20 procent onder de vraagprijs.
6. Vertrek
De belangrijkste tip is om simpelweg te vertrekken als de verkopende partij niet (ver genoeg) wil buigen. Houd de eer aan jezelf en je geld in de portemonnee. Bovendien zet je de verkoper hiermee nog eens flink onder druk. Dan zal blijken of een occasion echt niet in de weg staat en of er inderdaad voor jou talloze andere kopers zijn.
Deze Porsche-occasion onder de 9.000 euro is je betaalbare droom
Zo is het ons voorgekomen dat wij onze auto instapten om weer te vertrekken, en de verkopende partij ons vlak voor het sluiten van de deur toeschreeuwde dat hij ons laatste bod toch accepteerde. De kracht is wel om niet te bluffen, maar ook daadwerkelijk te vertrekken als het niet lukt.