Stijn Kuster
Stijn Kuster Auto's 11 aug 2023
Leestijd: 2 minuten

Deze goedkope huurauto faalt met zeldzaam lage crashtest

Euro NCAP heeft de Dacia Jogger getest op zijn veiligheid. Deze auto, een vakantiefavoriet als goedkope huurauto, gaat na de crashtest naar huis met een rampzalige score van slechts één ster.

Het Roemeense budgetautomerk valt onder de Renault Group. Je zou denken dat ze weten hoe je veilige auto’s maakt. Toch scoort de fabrikant slecht.

Slechts één van de vijf sterren voor de Dacia Jogger

De zevenzits Dacia Jogger haalt bij de Euro NCAP crashtest slechts één van de vijf sterren. De Sandero Stepway – waarmee de Jogger het platform deelt en maar vijf zitplaatsen heeft – behaalde eerder slechts twee sterren. Een ster meer dus dan de Jogger.

De Dacia Jogger kreeg een score van 41 procent voor de bescherming van kwetsbare weggebruikers (als overstekende voetgangers) en 39 procent voor zijn veiligheidsfuncties, zoals automatisch remmen. Twee onderdelen, of beter gezegd het ontbreken ervan, hadden veel invloed op de score. Zo ontbreekt op de achterste zitplaatsen van de goedkope huurauto een gordelwaarschuwing wanneer iemand zijn veiligheidsriem niet draagt.

Ook is er volgens de crashtest van Euro NCAP een probleem met de airbag. De luchtzak aan de zijkant zou niet ver genoeg naar achteren reiken. Hierdoor kun je bij een ongeval meer letsel oplopen dan wanneer de airbag een groter oppervlak zou hebben.

Reactie op rampzalige Euro NCAP-crashtest

“Bij Dacia nemen we de veiligheid van onze klanten uiterst serieus. Als autofabrikant is het altijd de doelstelling geweest om voertuigen te produceren die voldoen aan de verwachtingen van onze klanten: modern, betaalbaar en volledig conform Europese regelgeving”, aldus een woordvoerder. Die voegt hieraan toe dat Dacia niet op jacht is naar Euro NCAP-sterren en geen functies en technologieën implementeert waar klanten geen gebruik van willen maken en/of willen betalen.

goedkope huurauto dacia jogger faalt bij crashtest
(Afbeelding: Euro NCAP)

“De Dacia Jogger is een veilige nieuwe auto uit het C-segment, die voldoet aan de Europese veiligheidsvoorschriften. Hij is veilig en beschermt de inzittenden op een hoog niveau”, vervolgt de woordvoerder in een statement over de goedkope huurauto.

Scores zijn relatief

Bij de resultaten van de Dacia Jogger in de Euro NCAP-crashtest moet een kanttekening geplaatst worden. De organisatie stelt steeds de scores bij naarmate auto’s veiliger worden. De uitslag is dus relatief. Logisch is dat een goedkope auto minder veiligheidssystemen kan bieden dan een dure bolide. De zevenzitter is er immers al vanaf 20.050 euro.

goedkope huurauto dacia jogger faalt bij crashtest
(Afbeelding: Euro NCAP)

Niet de enige goedkope huurauto

En voor een vakantie vanuit Nederland kost hij 858 euro voor twee weken. Wees gerust, het is niet de enige goedkope huurauto die je hier kunt huren. Check hier onze top 3.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.