Alrik de Jong
Alrik de Jong Geld & Carrière 11 aug 2023
Leestijd: 2 minuten

Dit moet iedere Amerikaan betalen om staatsschuld VS af te lossen

De staatsschuld van de Verenigde Staten ligt op een recordhoogte van afgerond 32,7 biljoen dollar. Schrijven we dat uit in cijfers, dan kom je op het duizelingwekkende getal van 32.700.000.000.000 dollar. Hoeveel zou iedere Amerikaan moeten betalen om deze schuld af te lossen?

De staatsschuld of overheidsschuld is kort gezegd de totale schuld van een overheid. Je zou het ook het totaal aan uitstaande leningen van de overheid kunnen noemen. En dat geld lenen geld kost, ondervindt de Verenigde Staten aan de lijve, al denkt een slimme kop dat dit muntje ter waarde van 1 biljoen de boel kan redden. Hoe dan ook: per hoofd van de bevolking is het gepolariseerde land de absolute wereldleider als het op overheidsschuld aankomt.

Staatsschuld Verenigde Staten per Amerikaan

Op het moment van schrijven is de staatsschuld van de Verenigde Staten, die je realtime kunt volgen via de US Debt Clock, bijna 32,7 biljoen dollar. Dat is 119% van het Bruto Binnenlands Product.

In dat overzicht zie je dat de schuld per persoon 97.531 dollar is. Als alle 335.136.000 Amerikanen dit bedrag aan hun niet al te geliefde overheid zouden betalen, dan was de overheidsschuld geklaard. Ter vergelijking: iedere Nederlander zou 27.792 dollar moeten betalen om de Nederlandse staatsschuld gezamenlijk af te lossen.

Landen met procentueel de grootste overheidsschuld

Staatsschuld wordt meestal uitgedrukt in procenten, in verhouding tot het Bruto Binnenlands Product. Nederland heeft bijvoorbeeld een staatsschuld die gelijk staat aan 59 procent van het BBP. Het land met procentueel gezien de grootste staatsschuld ter wereld is verrassend genoeg Japan, met 298 procent van het BBP.

De Verenigde Staten, die onlangs het plafond van maximale overheidsschuld verhoogden, vallen buiten de wereldwijde top 10, met op het moment van schrijven 119 procent van het BBP. Nederland valt zelfs buiten de top 100. In vergelijking met de landen die procentueel gezien de meeste schulden hebben, komen we er dus nog goed vanaf. Bekijk het overzicht van de grote landen.

Lees ook hoeveel iedere wereldburger moet betalen om de globale staatsschuld op te lossen.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.