Jan de Raab
Jan de Raab Wheels 6 jul 2019

Tesla Model 3 crashtest: de volle vijf sterren voor Elon Musk

De Tesla Model 3 is onderworpen aan de Euro NCAP-crashtests. Met succes: de auto van het bedrijf van Elon Musk scoort opmerkelijk hoog.

Een auto-ongeluk is nooit een prettige ervaring, maar af en toe is het noodzakelijk om zoiets in scène te zetten. Zeker voor nieuwe auto’s is het van belang om de veiligheid te testen en dat doe je natuurlijk door ze op hoge snelheid tegen een muur aan te smijten. Onlangs was het D-day voor de Tesla Model 3 en onderging de elektrische auto de crashtest. Het resultaat: vijf sterren en dus de hoogste beoordeling.

De Europese kwaliteitsinstituten, verenigd onder de naam EuroNCAP, testen de veiligheid van nieuwe auto’s. Dit gebeurt onder andere door crashtest waarbij de wagen met een forse snelheid tegen een muur aan wordt gelanceerd. Ze kan men een goede indicatie krijgen wat een passagier te verduren krijgt bij een echte crash en kan men extra veiligheidsmaatregelen nemen, mocht dat nodig zijn. Eerder was het de beurt aan de Tesla Model S en nu dus ook Model 3.

Tesla Model 3: veiligste elektrische auto

Laatst genoemde wagen scoort bijzonder goed als we kijken naar de verkoopcijfers. Geen enkele elektrische auto wordt beter verkocht dan de Tesla Model 3 en ondertussen rijden er zo’n 77.550 exemplaren van rond. Goed nieuws voor de trotse Tesla rijders, volgens EuroNCAP is de Tesla bijzonder veilig. De dummies die in de auto waren geplaatst voor de test kwamen er keer op keer goed vanaf, reden voor de organisatie om de Tesla de hoogste beoordeling toe te kennen in de vorm van vijf sterren.

Euro NCAP Crash Test of Tesla Model 3 2019

Euro NCAP performs a series of crash tests on each model tested: – a frontal impact test, the car impacts a rigid barrier – an offset frontal impact test, 40% of the width of the car is striking a deformable barrier – a pole test, the tested car is propelled sideways into a rigid pole – a side impact test, a mobile deformable barrier impacts the driver’s door.

Hoogste beoordeling: vijf sterren

De crashtest bij Euro NCAP werd uitgevoerd met een Tesla Model 3 Long Range RWD-versie. Inderdaad, de uitvoering die niet meer te koop is. Maar dat doet niets af aan de prestaties van de elektrische auto. Met een score van 94 uit 100 is dit model volgens EuroNCAP de veiligste auto die ze hebben getest.

De score is samen te vatten in de onderstaande opsomming.

  • Bescherming van een inzittende volwassene: 96 % score
  • Bescherming van een kind in de wagen: 86 % score
  • Kwetsbaarheid weggebruikers: 74 % score

Het Advanced Driver Assistent Systems (ADAS) in de Tesla Model 3 geeft een bescherming van 94 %.

Tesla Model 3 – Euro Ncap

De testers plaatsten nog wel een kleine kanttekening bij het ADAS-systeem. Dit zou namelijk een gevaar op kunnen leveren voor de gebruikers. De kritiek gaat in feite niet over de werking van het systeem, maar over de uitleg ervan. Gebruikers zouden daardoor een onrealistisch verwachtingspatroon kunnen hebben waardoor een ongeluk juist mogelijk is. Dit is niet de eerste keer dat het systeem van Tesla dergelijke kritieken te horen krijgt.

Model S

De Tesla Model S werd eerder in 2014 aan een vergelijkbare crashtest onderworpen. Destijds ging het om de Model S 85 kWh en was de score op het gebied van de veiligheid beduidend lager. Zo waren de inzittende volwassenen voor ‘slechts’ 82 % beschermd, een kind voor slechts 77 % en de medeweggebruikers moesten echt oppassen, hun bescherming was slechts 66 %.

Reageer op artikel:
Tesla Model 3 crashtest: de volle vijf sterren voor Elon Musk
Sluiten