Stijn Kuster
Stijn Kuster Auto's & Motoren 16 mei 2022
Leestijd: 2 minuten

Deze goedkope elektrische zonne-auto gaat Nederland veroveren

Het Nederlandse merk Squad Mobility heeft de Solar City Car onthuld. De elektrische auto is met een beetje fantasie een kruising tussen de zonne-auto Lightyear en de Smart ForTwo.

Squad Mobility, waarschijnlijk heb je er nog nooit van gehoord. Niet vreemd, want het merk heeft nog geen auto’s rondrijden. Dit gaat echter niet meer lang duren. In 2023 moet de eerste productieauto op de markt verschijnen. Deze ga je straks heel veel terugzien in Nederlandse steden, of je er nou wel of niet op zit te wachten.

Solar City Car

Het gaat om een elektrische auto die gemaakt is voor de stad. Hoe compact is de auto dan? De EV neemt slechts 2,4 vierkante meter wegdek in beslag en is 2 meter lang, 1,2 meter breed en 1,6 meter hoog.

Door de kleine buitenmaten kunnen er drie Nederlandse elektrische zonne-auto’s op een parkeerplek staan. Dit doet je waarschijnlijk denken aan de Smart ForTwo. Binnenin is er net als bij de Smart plek voor twee personen. De bijrijdersstoel is plat te klappen voor meer bagageruimte.

Hier is de grootste Smart ooit: een SUV met de kortste naam ooit

Nog een auto waar de Squad Solar City Car aan doet denken, is een Lightyear. Het automerk is immers opgericht door twee oud-medewerkers van het Helmondse bedrijf.

20 procent extra actieradius dankzij zonnepaneel

Op het dak van de elektrische auto vind je een zonnepaneel. Hiermee kun je volgens de bouwers op een zonnige dag tot 20 kilometer aan extra bereik laden. Dat is toch 20 procent extra. De actieradius – zonder gebruik te maken van het zonnepaneel – bedraagt 100 kilometer. Meer dan voldoende vinden ze bij Squad, de gemiddelde Europeaan rijdt per dag gemiddeld 12 kilometer.

Solar City Car, goedkope elektrische zonne-auto, nederland
(Afbeelding: Squad Mobility)
Squad Solar City Car cross parking left
(Afbeelding: Squad Mobility)

Is de accu leeg, dan kun je deze verwisselen voor een volle of opladen aan het stopcontact of DC-lader. Hoe snel je accu weer vol is, laat Squad nog niet weten. De accu voorziet een 4 kW (5,5 pk) motor van elektriciteit. Echt snel zal de Nederlandse zonne-auto dus niet zijn.

Goedkope elektrische zonne-auto al snel te koop

De Squad Solar City Car moet volgend jaar dus al op de markt verschijnen. In eerste instantie komt-ie enkel als 45-kilometer-per-uur-versie, later volgt de 70 kilometer per uur variant. De kleine elektrische auto kost 6.250 euro exclusief belastingen.

(Afbeelding: Squad Mobility)

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.