Alrik de Jong
Alrik de Jong Samenleving 13 jun 2024
Leestijd: 2 minuten

Nederland is het beste land om te leven: 5 aspecten die dat onderstrepen

Nederlanders hebben het goed, al zijn er zoals in ieder land uitzonderingen. Maar in eigenlijk alle lijstjes met landen op het gebied van welvaart, geluk en veiligheid scoort Nederland subliem. Aan de 16 ministers van het nieuwe kabinet om deze toppositie te behouden.

Ondanks de brede welvaart en de hoge mate van welzijn in Nederland is er de afgelopen jaren een anti-overheidssentiment ontstaan. De toeslagenaffaire en het gedrag rond Gronings gas zijn niet goed te praten. En is er nog een aantal negatieve dingen te noemen, waarvan de meeste uit hun verband getrokken worden. Maar er gebeurden vooral veel goede dingen in Nederland de laatste jaren, vooral als je het vergelijkt met andere landen. In één ding sprak Rutte de waarheid: dit is een “gaaf landje”.

Op deze gebieden scoort Nederland subliem

Een overzicht van lijstjes met landen waarin Nederland bovenin te vinden is. Nederlanders kunnen goed zeuren, maar realiseren niet altijd hoe goed ze het hebben.

Hoogste minimumloon

Te beginnen met het minimumloon. Hoe zorgt Nederland voor de mensen met het laagste salaris? Nou, wereldwijd betalen alleen Luxemburg en Australië een hoger minimumloon. Lees hier meer.

Welvarendste landen

Vorige week bracht het CBS de Monitor Brede Welvaart uit. Binnen het onderzoek zijn negen verschillende thema’s onder de loep genomen, zoals gezondheid, arbeid, vrije tijd, zorg, materiële welvaart, milieu en veiligheid. Wat blijkt: na Zweden is Nederland het beste land. Lees hier meer.

Hoogste BBP per hoofd van de bevolking

Hoe gaat het met de economie? Een goede graadmeter, tevens voor de welvaart overigens, is het BBP per hoofd van de bevolking. Van alle landen in Europa scoren hier alleen Luxemburg, Ierland en Denemarken beter dan Nederland. Daarbij staan Luxemburg en Ierland onevenredig hoog dankzij een aantal factoren. Lees daarover hier meer.

Gelukkigste landen ter wereld

Naast een goede welvaart zit het met het welzijn ook goed in het land van de zeuren en zanikers. Nederland staat in de top 10 gelukkigste landen op aarde. Lees hier meer.

Beste landen qua levenskwaliteit

Om te eindigen met een nummer 1-positie van Nederland. En wel in het lijstje met beste landen qua levenskwaliteit. We leven in het best leefbare land. Lees hier meer.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.