Jana Witteman
Jana Witteman Samenleving 22 mrt 2024
Leestijd: 2 minuten

Hierom staat Nederland in de top 10 gelukkigste landen ter wereld

Het jaarlijkse World Happiness Report is er weer; de lijst met gelukkigste landen ter wereld. Voor het zevende jaar op rij domineert Finland de lijst. Ook Nederland staat in de top 10, maar we maken wel een daling door. Dit maakt Nederlanders gelukkig, volgens het rapport.

Al jarenlang wordt er onderzoek gedaan naar geluk. Zo verdiept ook de universiteit van Harvard zich al 85 jaar in de bouwstenen voor een gelukkig leven. Dit is volgens de onderzoekers de belangrijkste voorwaarde voor een gelukkig bestaan.

De internationale geluksindex

Sinds 2012 laten de Verenigde Naties het geluksonderzoek uitvoeren. Dat onderzoek wordt uitgevoerd op basis van zes verschillende criteria. Daarnaast geven respondenten in het onderzoek hun leven een cijfer. Tot de zes criteria behoren het bruto nationaal product per hoofd, de levensverwachting in het land en eventuele aanwezigheid van corruptie. Daarnaast wordt er gekeken naar hoe vrijgevig is de bevolking? Heb je iemand om op terug te vallen wanneer nodig? Welke mate van vrijheid heb je? Die verschillende factoren bij elkaar vormen de geluksindex.

De mate van geluk in Nederland

Op basis van deze criteria en het cijfer gegeven door ondervraagden, komen we in Nederland uit op een gelukscijfer van een 7,3. Het cijfer wordt gebaseerd op basis van gegevens die zijn verzameld gedurende de afgelopen 3 jaar. In 2023 kwam Nederland nog uit op een gelukscijfers van een 7,4. Ook opvallend: in Nederland zijn mensen ouder dan 60 jaar het meest gelukkig, terwijl mensen jonger dan 30 jaar het minst gelukkig zijn.

Met het gemiddelde cijfers van een 7,3 eindigen we dit jaar op plaats 6 van de ranglijst gelukkigste landen ter wereld. Daarmee zakken we één plaats ten opzichte van 2023. Op basis van deze geluksindex zijn alleen mensen in Finland, Denemarken, IJsland, Zweden en Israël gelukkiger. Met de oorlog tussen Israël en Hamas is dit een opvallende plaats voor Israël. Deels is dit te verklaren doordat de het resultaat gebaseerd is op gegevens van de afgelopen drie jaar.

Wat leren van de gelukkige Finnen?

Redacteur Maarten Verkoren ging zelf in Finland op zoek naar het antwoord waarom Finnen zich al jaren op rij de gelukkigste mensen op aarde mogen noemen. Zijn indruk? De natuur, frisse lucht, rust en vrijheid spelen een rol. Volgens wetenschappers is het hoge geluksgehalte te danken aan de band die Finnen hebben met de natuur en hun gezonde werk- privébalans.

Benieuwd welke voedingsmiddelen van invloed kunnen zijn op je geluksgevoel? Check hier welke voeding daaraan bijdraagt.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.