Stijn Kuster
Stijn Kuster Auto's & Motoren 4 feb 2021
Leestijd: 2 minuten

Deze spotgoedkope elektrische auto gaat Europa veroveren

Dartz FreZe Nikrob EV is de de goedkoopste elektrische auto van Europa. Althans, in wording. De Litouwse fabrikant heeft de eerste beelden van de EV onthuld.

De Dartz FreZe Nikrob is gebaseerd op de Wuling Mini-EV, die in China al op de weg rijdt. Het model kost daar slechts 4.500 dollar en werd een maand nadat de verkoop startte (juli 2020) de bestverkochte elektrische auto van China. Het Europese model wordt iets duurder: 10.000 euro, meldt Carscoops. In 2022 moet het wagentje op de markt verschijnen.

De goedkoopste elektrische auto van Europa

Hoewel het model erg compact is, heeft de Dartz FreZe vier zitplaatsen. De beenruimte is wat krap, maar qua hoofdruimte lijkt de hoge EV het best goed te doen. Door de hoge daklijn is de EV niet moeders mooiste, maar het gaat hierbij natuurlijk om de prijs.

goedkoopste, elektrische auto,
(Afbeelding: Dartz)

Zijn Chinese broertje heeft een 17,4 pk elektromotor, met keuze uit een 9,2 of 13.8 kWh batterijpakket. Met de grootste accu komt de Mini-EV 170 kilometer ver. De Europese versie krijgt naar verwachting een grotere accu, de fabrikant geeft namelijk een actieradius van 200 kilometer aan.

Verandering voor Europese FreZe

Qua interieur lijkt het model weinig af te wijken van de goedkope elektrische auto in China. Toch heeft de FreZe aanpassingen ten opzichte van het model van 4.500 dollar. De Europese EV krijgt nieuwe koplampen en moet over airbags en stabiliteitscontrole beschikken om in Europa goedgekeurd te worden. Dit verklaart ook de meerprijs ten opzichte van het Aziatische model.

Of de FreZe ook naar Nederland komt, is nog even afwachten. Vooralsnog richt Dartz zich met name op de Duitse, Noorse en Franse markt. Maar voor het zover is, moet de goedkoopste elektrische auto van Europa nog wel goedgekeurd worden. Wij zijn in ieder geval benieuwd naar de crashtest van de spotgoedkope (en foeilelijke) EV.

Van gepantserde SUV’s naar een mini-EV

Dartz Motorz ken je misschien van de extreme gepantserde SUV’s. Zo maakte het bedrijf een imposante gepantserde versie van de – al niet heel subtiele – Hummer H2. Met deze kleine elektrische auto zijn ze dus een totaal andere weg ingeslagen. De Dartz FreZe Nikrob mag dan de goedkoopste elektrische auto van Europa worden, stoer is hij niet bepaald.

2022-Dartz-Freze-Nikrob-2, goedkoopste elektrische auto van europa
(Afbeelding: Dartz)

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.