Michiel Hekkens
Michiel Hekkens Reizen 29 jun 2024
Leestijd: 2 minuten

Venetië rijker én rustiger door slimme list, en dat kan Giethoorn ook

Om grip te krijgen op het massatoerisme, heft Venetië tijdens een pilot 5 euro entree aan iedere dagtoerist. Nu al klotst het geld in de grachtenstad tegen de plinten. In tien dagen tijd is er 975.000 euro opgehaald. Leest u mee, gemeentebestuur van Giethoorn?

Het is nog niet zo lang geleden dat de inwoners van Giethoorn een heel gewoon leven leidden in een schilderachtig maar onbekend dorpje in Overijssel. Daar is weinig meer van over. Geen touwtje meer uit de brievenbus maar elke deur stevig op slot, anders staan de Chinezen bij je in de keuken nog selfies te maken.

In Venetië maakt men hetzelfde mee, al is het daar nog een tandje erger. Mogelijk zijn zij echter een medicijn tegen het massatoerisme op het spoor. En zo niet, verdienen ze er in ieder geval een hele hoop geld mee.

Venetië heft entree en verdient een miljoen in tien dagen

Een proefperiode van 10 dagen waarin Venetië een bedrag van 5 euro hief aan elke toerist, leverde de stad een klein fortuin op. Er werd maar liefst 975.000 euro binnen geharkt. Het idee is om het toegangsgeld te heffen op de 29 dagen in het jaar waarop de meeste toeristen worden verwacht. 

Met maximaal 40.000 toeristen is de stad vol en raken de straten verstopt, waarna men de mogelijkheid heeft om te stoppen met de ticketverkoop en niemand meer binnen te laten. 40.000 toeristen die allemaal 5 euro betalen, leveren per dag 200.000 euro op − oftewel 4 euro per inwoner van Venetië (populatie: 50.000). Voor alle 29 drukke dagen in het jaar is dit 5,8 miljoen euro − oftewel 116 euro per inwoner.

Aantal toeristen marginaliseren

De gemeente heeft nog niet bekendgemaakt wat men met het geld gaat doen. De maatregel is primair bedoeld om het aantal toeristen tot een beheersbaar aantal terug te brengen. Gewoon aan Pietro met de Pet overboeken, zouden wij zeggen. 

Het zou niet de eerste sympathieke maatregel zijn die een Italiaans gemeentebestuur neemt. In het dorpje Sambuca di Sicilia bieden lokale bestuurders huizen aan voor 3 euro per stuk. Ook voor niet-Italianen.

Giethoorn kan goed verdienen

Of de gemeente Steenwijkerland meeleest, weten we niet. Maar we denken graag mee met de mensen in Giethoorn. In 2023 kwamen ongeveer 1,5 miljoen toeristen het dorp bezoeken. Stel we vragen 3 euro entree (het is nou eenmaal geen Venetië) voor iedere toerist, dan is dat op jaarbasis toch weer een keurige 4,5 miljoen euro extra in het laatje. Dat is zo’n 1.700 euro per inwoner van Giethoorn. Dus ook als je het hier alleen op de drukste dagen doet, is dat een prima verdienmodel dat ook nog eens overtoerisme kan voorkomen.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.