Michiel Hekkens
Michiel Hekkens Investeren & Beleggen 25 jun 2024
Leestijd: 3 minuten

Dit huis op Sicilië koop je voor 3 euro, al moet je wel investeren

Snor laten staan, vilten hoed op en de hele dag jeu-de-boulen. We zien het wel zitten: wonen op Sicilië. Financieel zou dit normaal gesproken niet haalbaar zijn, maar dat is anders als we er een huis voor 3 euro kunnen kopen. Hoe zit dat precies?

Al eerder schreven we over landen die je betalen om er te komen wonen. Dit keer meldt een dorpje met de verleidelijke naam Sambuca di Sicilia zich, dat een tiental huizen voor niet meer dan 3 euro per stuk verkoopt. Een unieke kans, maar er zitten wel enkele addertjes onder het gras.

Een huis kopen voor 3 euro op Sicilië: hoe zit dat?

Het pittoreske dorpje Sambuca di Sicilia telt 5.878 inwoners en heeft precies tien huizen in de aanbieding, die je voor de prijs van een doppio (of een shotje sambuca) de jouwe kunt maken. 

Een mooie deal, zeker gezien het feit dat het niet gaat om Ik Vertrek-achtige krotten in de middle of nowhere, maar om panden in het centrum van het dorp met een naar verluidt deugdelijk geraamte. Tegelijk zitten er een paar addertjes onder het gras. Manners zet ze op een rij.

Addertje 1: Investering van minimaal 30.000 euro

Eén reden van het gemeentebestuur van Sambuca di Sicilia om zijn huizen voor de prijs van een Hema-rookworst onder onze neus te houden, is dat men het dorp een financiële impuls wil geven. Wie een huis voor 3 euro koopt, moet óók minimaal 30.000 euro investeren in het opknappen ervan − zo lezen we in de kleine lettertjes. De bedoeling is dat dit werkgelegenheid oplevert voor de lokale aannemers, badkamerspecialisten en jeu-de-boulebaan-bouwers (afhankelijk van welke renovaties je wil toepassen). Wie na drie jaar nog niet klaar is met de renovatie, moet 5.000 euro boete betalen.

Addertje 2: Je komt te wonen in Sambuca di Sicilia, maar ook in Little America

In 2019 verkocht Sambuca di Sicilia ook al een aantal huizen, destijds zelfs voor 1 euro. Het bleek een succesvol experiment, want alle huizen werden verkocht.

sambuca di sicilia stadhuis huis te kopen 3 euro
Het stadhuis van Sambuca di Sicilia, waar dit plannetje is bekokstoofd. (Afbeelding: Wikimedia)

Wel waren het vooral Amerikanen die toehapten, waardoor het dorpje inmiddels bekendstaat als Little America. Qua authenticiteit heeft Sambuca di Sicilia dus wellicht ietwat aan charme ingeboet. 

Addertje 3: huizen staan al sinds 1969 leeg

Het zijn wellicht geen krotten, maar voor 3 euro kom je evenmin in het bezit van een vastgoedparel met energielabel A. Integendeel. De huizen in kwestie staan al sinds 1969 leeg en zijn dus hopeloos verouderd qua elektra, sanitair en isolatie. Je zult de lokale loodgieters, elektriciens en stukadoors dus hard nodig hebben om je huis te moderniseren.

De minimale investering om het huis bewoonbaar te maken, valt naar schatting samen met het vereiste renovatiebudget van 30.000 euro. Wie er echter écht een modern huis van wil maken, moet eerder rekenen op kosten die boven een ton liggen. 

Toch een aantal flinke adders die je in je enkels bijten als je daadwerkelijk naar Sambuca di Sicilia zou verhuizen. Wie nog steeds enthousiast is, vindt meer informatie op de website van de betreffende gemeente op het Italiaanse eiland.

Verhuizen naar een land zonder adders in het gras

Geen adder in zicht bij dit huis in Zweden voor 160.000 euro, en dat komt niet door het adder-onvriendelijke klimaat in Scandinavië. Met zonnepanelen op het dak, een jacuzzi in de tuin en een hypermoderne inrichting hoeft er aan dit huis helemaal niets meer te gebeuren.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.