Noah Korevaar
Noah Korevaar Films & Series 25 jun 2024
Leestijd: 2 minuten

Netflix fopt Star Wars-fans met dodelijke documentaire

Je hebt vast gedeelde hobby’s met je partner, maar het Russische koppel Angela en Vanya gaan ietsje verder. De geprezen Netflix-docu Skywalkers: A Love Story legt hun dodelijke hobby vast.

Clickbait is een kunstvorm, ook in Hollywood. De naam van een film, documentaire of serie kan zo het verschil maken tussen een kaskraker en een flop. Titels creëren toch een beeld, een verwachting.

Netflix presenteert Skywalkers

Al helemaal op streamingdiensten spelen ze een grote rol; gebruikers scrollen immers op rap tempo langs honderden titels. Daartussen opvallen is dan key.

De nieuwste documentaire van Netflix heeft daar nu al een flinke slag in geslagen. Maak kennis met Skywalkers, een documentairefilm die niets, maar dan ook helemaal niets, met Star Wars of de daarin hoofdrolspelende Skywalker-familie te maken heeft. Een knap staaltje clickbait dat bijna geen toeval kan zijn, dus chapeau, Netflix.

Skywalkers: A Love Story, zoals de docu voluit heet, vertelt het huiveringwekkende verhaal van een Russisch koppel genaamd Angela en Vanya dat geobsedeerd is door het beklimmen van torens, wat ook wel bekend staat als “rooftopping”. Ze lopen dus hoog in de lucht, oftewel: Skywalkers. Check.

Illegale actie

Dat klinkt vrij illegaal, en dat zijn de stunts van het duo ook. Het Russische koppel betreedt stukken terrein waar je als doorsnee burger helemaal niet mag komen, om vervolgens gebouwen te beklimmen, met alle dodelijke risico’s van dien. Illegale waaghalzerij die ze ook nog eens vastleggen in de vorm van foto’s en video’s voor hun sociale mediakanalen.

De resulterende documentaire, gefilmd gedurende zes jaar in zes landen, legt het extreme klimwerk “in schrijnend detail” vast. De regie van de Netflix Original is in handen van Emmy-winnaar en documentaireveteraan Jeff Zimbalist, bekend van documentaires als Favela Rising en The Two Escobars.

Topscores en reviews

Dat klinkt goed, en dat lijkt Skywalkers: A Love Story gelukkig ook daadwerkelijk te zijn. Clickbait die ook voor de kijker loont. De Netflix-documentaire scoort een sterke 86 procent op Rotten Tomatoes, een platform waar reviews van critici worden verzameld.

Skywalkers A Love Story documentaire Netflix 33
(Afbeelding: Netflix)

“Het is een adembenemende en moedige prestatie die het een must maakt voor zowel adrenalinejunkies als hopeloze romantici,” concludeert Mark Johnson van Awards Daily bijvoorbeeld. Kristy Strouse van Film Inquiry noemt de documentaire zelfs “een groots, overweldigend werk van majesteit, technische vaardigheid en artistieke vrijheid.”

Dat klinkt ietwat overdreven, maar gelukkig kunnen we al zeer binnenkort zelf gaan oordelen of Skywalkers: A Love Story echt zo denderend goed is. De documentairefilm is namelijk vanaf 19 juli al op Netflix te streamen.

In de tussentijd al trek in een ijzersterke documentaire? Check dan ook de nieuwe absurde true crime-docu van de makers achter Wild Wild Country.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.