Michiel Hekkens
Michiel Hekkens Geld & Carrière 25 jun 2024
Leestijd: 2 minuten

Dit salaris krijg je als monteur van koffiemachines, mét eigen bus

Om de arbeidsproductiviteit van werknemers op peil te houden, moet je ze (1) genoeg salaris betalen en (2) toegang geven tot een oneindige sloot koffie. Maar hoeveel salaris verdien je om ervoor te zorgen dat de zwarte sloot op elk kantoor in Nederland blijft stromen, oftewel: hoeveel verdient een koffiemachine-monteur?

Zonder koffiemachines zou Nederland niet alleen qua inkomenskloof tussen man en vrouw gelijk staan met Bulgarije, maar ook qua BBP. Eigenlijk zouden monteurs van koffieautomaten daarom minstens zoveel moeten verdienen als Dick Schoof, vinden wij. Zoveel salaris krijgen ze echter natuurlijk niet. In dit artikel ontdekt Manners wat ze wél verdienen en wat de functie-eisen zijn. 

Monteur van koffieautomaten: het salaris en de vacatures

Als koffiemachine-monteur word je niet zo rijk als de minister-president, maar toch spreekt er waardering uit het startsalaris. Volgens een vacature van Gaasbeek Automaten Service in Veenendaal mag je rekenen op een bruto-salaris tussen de 2.750 en 3.400 euro voor een aanstelling van 40 uur per week.

Als secundaire arbeidsvoorwaarden krijg je je eigen bus, een iPad en een hoop gezelligheid van je collega’s. Volgens de vacaturetekst gaan ze regelmatig naar het café of naar de Max − na enig onderzoek komen we erachter dat dit een kartbaan in Veenendaal blijkt te zijn. Voor wie niet in Veenendaal woont, zijn er ook vacatures in onder andere Zoetermeer en Amsterdam

De functie-eisen als koffiemachine-monteur

De functie-eisen om als koffiemachine-monteur aan de slag te gaan, verschillen per vacature. In Veenendaal en Amsterdam willen ze minimaal een (mbo-)diploma in de installatiebranche, elektrotechniek of werktuigbouwkunde. In Zoetermeer mag je ook zonder diploma solliciteren − daar ligt het salaris dan ook lager dan in Amsterdam en Veenendaal.

Voldoe je aan de functie-eisen óf woon je in Zoetermeer? Alle genoemde bedrijven nodigen je graag uit voor een kop koffie. Zul je zien dat de machine dan nét kapot gaat.

Meer banen zonder diploma

Monteur van koffiemachines is maar één van de banen zonder diploma die we op Manners in het vizier hebben gekregen. Andere leuke banen zonder opleiding zijn bijvoorbeeld die van schipper op een veerboot of een bijbaantje als Mystery Guest

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.