Jana Witteman
Jana Witteman Geld & Carrière 24 jun 2024
Leestijd: 2 minuten

Dit salaris heb je nodig voor de gestegen gemiddelde hypotheek

De Nederlandse huizenprijzen bereiken een nieuwe recordhoogte. Bestaande koopwoningen werden in mei dit jaar verkocht voor een gemiddeld bedrag van 445.430 euro. Wat voor salaris heb je nodig voor de betreffende hypotheek?

De nieuwe cijfers werden eerder vandaag bekend gemaakt door Het Kadaster en het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Vorige week schreven we al dat de WOZ-waarde van Nederlandse woningen stijgt. Die ging dit jaar al met 3 procent omhoog.

De gemiddelde huizenprijs in Nederland

In juli 2022 kende de Nederlandse huizenprijs een hoogtepunt. Daarna leek het voor woningzoekenden tijdelijk iets rooskleuriger te worden. Maar sinds juni 2023 is het tij gekeerd. De prijs van bestaande koopwoningen stijgt sindsdien juist weer. En die stijging bereikte vorig maand dus opnieuw een hoogtepunt. De gemiddelde verkoopprijs van een bestaande koopwoning steeg tot bijna 450.000 euro.

In vergelijking met een jaar geleden betaal je nu gemiddeld 8,6 procent meer voor een koopwoning. Ondanks de hoge prijzen, wisselden woningeigenaren dit jaar vaker van woning dan een jaar geleden. Tot nu toe werden er in 2024 al 77.721 woningen verkocht. Vorig jaar was dat in dezelfde periode zo’n 14 procent minder.

Benodigd salaris voor de hypotheek

Stel dat je een huis wil kopen tegen de gemiddelde verkoopprijs van 445.430 euro. Dan moet je minimaal een salaris verdienen van 88.500 euro bruto per jaar, blijkt uit een berekening met de rekentool van onafhankelijk vergelijkingsplatform Independer. In dat geval is de maximale hypotheek 445.729 euro. In dit voorbeeld kent de hypotheek een rentevaste periode van 10 jaar, een rente van 4,1 procent en een looptijd van 30 jaar. Er wordt uitgegaan van een woning met energielabel B en overwaarde van je vorige huis of extra eigen inleg is niet meegerekend.

Je maandelijkse lasten bij een woning tegen de gemiddelde prijs komen naar schatting uit op zo’n 2.153 euro bruto. Netto – na de hypotheekrenteaftrek – komt dat neer op een bedrag van 1.659 euro per maand.

Let wel: dit zijn indicatieve bedragen. Uiteindelijk verschilt de maximale hypotheek en het benodigde salaris per persoonlijke situatie.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.