Michiel Hekkens
Michiel Hekkens Reizen 29 jun 2024
Leestijd: 2 minuten

Slechtste bedrijf op aarde laat werknemers stikken in de ruimte

Het slechtste bedrijf ter wereld blijft zijn best doen om nooit meer iemand een voet in een Boeing te laten zetten, of het nu een vliegtuig of een ruimteschip is. Een toestel uit de laatste categorie strandde deze week in de ruimte, mét astronauten aan boord. De tijd dringt om nog naar aarde terug te kunnen keren.

De Netflix-serie Downfall: The Case Against Boeing liet ons in 2022 zien hoe Boeing veiligheid ondergeschikt maakte aan winstbejag. Hiermee verkwanselde het bedrijf in no time zijn goede imago. Hun beruchte (doods)kist, de Boeing 737 MAX, toont ook dit jaar weer volop kuren.

Zo moest een 737 MAX omdraaien naar Phoenix nadat het toestel ‘ongecontroleerde zijwaartse gierbewegingen’ maakte − ook wel de Dutch roll genoemd, omdat het lijkt op de beweging van ‘een Hollandse schaatser op een bevroren kanaal’. In Korea verloor hetzelfde type vliegtuig binnen vijf minuten meer dan 7,5 kilometer hoogte na een storing met het cabinedruksysteem.

starliner boeing 737 max vliegtuig ruimteschip
Zo ziet een Dutch roll eruit. (Afbeelding: Wikimedia)

Deze week blijkt dat Boeing niet alleen geen deugdelijke vliegtuigen kan bouwen, maar ook geen ruimteschepen.

Race tegen de klok: ruimteschip Boeing vast in ISS spacestation

Op 5 juni 2024 vertrokken astronauten Sunita Williams en Barry Wilmore voor een achtdaagse ruimtemissie naar het International Space Station. Tijdens de 25 uur durende vlucht in de Boeing Starliner ontstonden er maar liefst vijf heliumlekken in het stuwsysteem. Hoewel de astronauten gelukkig veilig in het ISS zijn aangekomen, zitten ze daar vast tot het ruimteschip gerepareerd is.

De knappe koppen van Boeing zijn verwikkeld in een race tegen de klok om de technische mankementen op te lossen. Ook geparkeerd op het International Space Station verbruikt de Starliner namelijk brandstof. Het ruimteschip kan maximaal 45 dagen daar blijven om nog de retourvlucht terug te kunnen maken. Hiervan zijn inmiddels 23 dagen verstreken.

Boeing Starliner net zo krakkemikkig als 737 MAX

De huidige rampvlucht is al de derde die Boeing onderneemt om astronauten bij het ISS te krijgen. Eerder moest een vlucht worden afgebroken toen een softwareglitch de Starliner in de verkeerde baan om de aarde bracht. Een Sven Kramertje zou je het kunnen noemen, om in schaatstermen te blijven.

Latere lanceringen liepen vertraging op omdat men in totaal 1,6 kilometer aan tape had gebruikt die brandgevaarlijk bleek. We weten niet ons hierbij meer verontrust: dat die tape brandgevaarlijk is of dat er überhaupt tape wordt gebruikt in de constructie van een ruimteschip.

Doet ons denken aan die legendarische scène met Tom Hanks in Apollo 13. Zin in een ruimtefilm-marathon, al blijven we natuurlijk ook het echte ruimteavontuur voor je volgen!

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.