Noah Korevaar
Noah Korevaar Films & Series 31 aug 2023
Leestijd: 3 minuten

Game of Thrones-ster is terug in zijn eigen thriller Barber

Littlefinger is terug! Aiden Gillen, vooral bekend door Game of Thrones, is komende maand te zien in Barber, een duistere thriller met een dik Iers sausje.

De laatste twee seizoenen van Game of Thrones lieten een vieze nasmaak achter, maar laten we ook de hoogtepunten niet vergeten. Een van die hoogtepunten was het acteerwerk van Aiden Gillen. Hij speelde Petyr Baelish, aka Littlefinger, een geniepig personage. En dat zegt wat, in een serie die bekend staat om de intrige en frequente backstabbing. Niemand was te vertrouwen.

Zwart gat na Game of Thrones

Game of Thrones is voorbij, en voorlopig staat er nog geen spin-off over Littlefinger op de planning. Ook Gillen viel even in een zwart gat. “Het voelde als een groot verlies”, zei de acteur na zijn afscheid van de franchise. “Je blijft een beetje beroofd achter – voor je karakter en voor je ervaring. Het laat je ook meteen de enorme omvang van die ervaring van de afgelopen zeven jaar inzien, die enorm is geweest.”

Gelukkig krijgen we komende maand alsnog onze Aiden Gillen-fix. Sterker nog, fans van de Ierse acteur worden 22 september op hun wenken bediend met Barber, een thriller waarin Gillen de hoofdrol speelt. De duistere film ging eerder dit jaar in premiere tijdens het Dublin International Film Festival.

Barber: duistere thriller over privédetective

Maar daarover later meer. Eerst even de synopsis, want waar gaat Barber in hemelsnaam over? Komt ie: “Val Barber, een privédetective, wordt ingehuurd door een rijke weduwe om haar vermiste kleindochter te vinden. Barbers eerste onderzoek naar Sara’s verdwijning wordt snel behoorlijk duister. Geheimen komen op onverwachte manieren boven water. Al snel raakt Barber verstrikt in een web van machtige thugs die vastbesloten zijn om zijn onderzoek te dwarsbomen.”:

Aiden Gillen Game of Thrones thriller Barber
(Afbeelding: Fubar Films)

De officiële synopsis sluit af met een mysterieuze vraag: “Heeft hij teveel hooi op zijn vork genomen?” Natuurlijk niet, want Gillen sluit naadloos aan op de trend van 50+ sterren die een thriller of actiefilm dragen en de boel gewoon in hun eentje cheffen. Of, althans, dat is onze verwachting.

Dikke Ierse accenten

De eerste trailer belooft in ieder geval veel goeds, met dikke Ierse accenten en een duister sfeertje. Heerlijke ingrediënten voor thriller-liefhebbers. Naast Aiden Gillen bestaat de cast van Barber onder andere uit Helen Behan (The Virtues) en Deirdre Donnelly (Ballykissangel).

Vrij onbekende namen voor een internationaal publiek, en Barber is vooral ook echt een lokale producties, maar de eerste signalen vanuit critici wijzen erop dat de thriller toch de moeite waard gaat worden om ook vanuit Nederland te gaan checken.

Flop of top?

“Met een aantal van de beste acteurs van eigen bodem die onze inheemse industrie te bieden heeft, tackelt Barber actuele thema’s met een frisse kijk op een klassieke formule,” concludeerde Gemma Creagh van Film Ireland Magazine na het filmfestival in Dublin. Juich echter niet te vroeg, want er zijn ook journalisten die geen fan waren. Chris Wasser van Sunday Independent gaf Barber twee van de vijf sterren: “Barber is onhandig geschreven en heeft de grootste moeite om meeslepend drama te halen uit een rijke set-up.” Ouch.

Gelukkig kun je binnenkort zelf een oordeel vellen, want Barber is vanaf 22 september on demand beschikbaar. Oftewel: je kunt ‘m vanaf die datum digitaal huren of kopen. In de tussentijd trek in meer Aiden Gillen? Dan kun je ook aan de slag met de misdaadserie Mayor of Kingstown, waarin naast Jeremy Renner ook de Game of Thrones-acteur te zien is. Of je slingert natuurlijk nog eens Peaky Blinders aan. Altijd goed.

Aiden Gillen Game of Thrones thriller Barber
(Afbeelding: Fubar Films)

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.