Alrik de Jong
Alrik de Jong Banen & Salaris 31 aug 2023
Leestijd: 2 minuten

Pijnlijk onderzoek over salaris in Nederland: ‘Opvallende tendens’

Een brood wordt almaar duurder en energieprijzen stijgen, terwijl voor veel mensen het salaris hetzelfde blijft of minimaal stijgt. En dat baart zorgen onder veel Nederlanders, blijkt uit recent onderzoek.

Het zorgt er onder meer voor dat veel Nederlanders secundaire arbeidsvoorwaarden niet zo belangrijk meer vinden, en veel zouden inruilen voor een hoger salaris. “Een opvallende tendens”, aldus de onderzoekers.

Onderzoek: zorgen over salaris versus levensonderhoud

Bij veel Nederlanders zijn er nu al zorgen of het salaris volgend jaar voldoende toereikend zal zijn om in de stijgende kosten voor levensonderhoud te voorzien. Volgens onderzoek dat HR-dienstverlener Visma Raet heeft laten uitvoeren, maken bijna twee op de vijf Nederlanders (38 procent) zich daar zorgen over.

Het gemiddelde salaris in Nederland per leeftijd en opleiding

In het onderzoek werden ruim 1200 Nederlanders in loondienst ondervraagd. Volgens Visma Raet verwacht daarbij nog eens 34 procent dat zelfs hun jaarlijkse stijging van het salaris onvoldoende zal zijn om de huidige levensstandaard volgend jaar voort te kunnen zetten.

Nederlanders voelen extra druk

Visma Raet stelt dat die zorgen ertoe leiden dat er extra druk op de salarisonderhandelingen komt te liggen. Van de werkende Nederlanders voelen twee op de vijf extra druk om in 2023 met hun werkgever te onderhandelen over een loonsverhoging om zo de hoge inflatie op te kunnen vangen. En als die onderhandelingen op niets uitlopen en de werknemer geen loonsverhoging krijgt, dan voelt 20 procent zich genoodzaakt om een nieuwe baan te zoeken, aldus de onderzoekers.

Zoveel spaargeld hebben Nederlanders gemiddeld per leeftijd

Verder blijkt uit het onderzoek dat 35 procent van de werkenden bereid is om secundaire arbeidsvoorwaarden in te leveren voor een hoger salaris. “Dat is opvallend, omdat de tendens is dat secundaire arbeidsvoorwaarden steeds belangrijker worden. Maar met een recessie in zicht, blijkt het salaris toch weer de belangrijkste arbeidsvoorwaarde te worden”, schrijft Visma Raet in het onderzoek, dat eind 2022 is uitgevoerd.

Lees ook hoe je miljonair wordt met een gemiddeld salaris.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.