Felix Decavel
Felix Decavel Banen & Salaris 30 aug 2023
Leestijd: 2 minuten

Raad van State wijst milieuvergunning af en harkt dit salaris binnen

Het belangrijkste adviesorgaan van de regering heeft de plannen van energiebedrijf Vattenfall gedwarsboomd. Voorlopig komt er dus geen biomassacentrale in Diemen. Maar hoeveel salaris verdienen de leden van de Raad van State eigenlijk?

De Rijksoverheid betaalt goed. Hoeveel Mark Rutte maandelijks vangt weet je al, net als de lonen voor leden van zowel de Eerste als de Tweede Kamer. Maar minstens even belangrijk in Nederland is de Raad van State; adviesorgaan en dwarsligger van energiebedrijven en provincies.

Geen biomassacentrale in Diemen

Vandaag meldde AT5 dat de verleende omgevingsvergunning van Vattenfall voor een biomassacentrale in Diemen alsnog werd afgewezen door de Raad van State. Het energiebedrijf zou voor het aanvragen van de vergunning niet voldoende onderzoek hebben gedaan om de gevolgen voor het milieu en de omwonenden te beperken.

Met name gaat het om de houtpallets die de centrale in Diemen wil verbranden om energie op te wekken. Volgens de provincie zouden die geen afvalstoffen bevatten, maar daar heeft Vattenfall volgens de Raad van State te weinig informatie over verschaft.

“Zonder die informatie kon de provincie niet uitsluiten dat de houtresten, en daarmee de pallets, als afvalstof moesten worden aangemerkt”, klinkt het bij de Raad van State. “Daarom is in dit geval een milieueffectrapport vereist.”

Welke gevolgen de uitspraak heeft voor de bouw van de biomassacentrale is nog niet duidelijk. Wel duidelijk is het salaris dat de leden van de Raad van State verdienen om deze adviezen te voorzien.

Het salaris van de leden van de Raad van State

In principe is de Koning altijd de baas van het adviesorgaan. Maar de daadwerkelijke uitvoering van het voorzitterschap komt op naam van de vicepresident. Op dit moment wordt deze functie vervuld door Thom de Graaf van D66. De Raad van State bestaat uit twee afdelingen: één voor advies en één voor bestuursrechtspraak. Maximaal tien leden kunnen er tegelijk in zetelen. Deze personen hebben meestal een lange lijst adelbrieven in de wetenschap, de rechterlijke macht of het openbaar bestuur.

Hieronder zie je hoeveel salaris de vicepresident en de andere leden van de Raad van State maandelijks verdienen. Alle bedragen zijn bruto maandsalarissen, exclusief eventuele toeslagen of eindejaarsuitkering.

Functie Salaris
Vicepresident € 13.357,23
President Algemene Rekenkamer € 13.357,23
President Nationale Ombudsman € 13.357,23
Voorzitter Bestuursrechtspraak € 12.473,82
Overige leden Raad van State € 11.646,48

De rechters van het adviesorgaan – genaamd staatsraden – verdienen hetzelfde als de leden, maar dan naar rato volgens de vastgestelde omvang van hun te verrichten taak. Bekijk hier de volledige salarisregeling. Of check hoeveel salaris ‘normale’ rechters in Nederland verdienen.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.