Pim Jansen
Pim Jansen Banen & Salaris 11 mei 2023
Leestijd: 2 minuten

Dit verdienen de kibbelende Tweede Kamer-leden van vandaag

Deze maand is in onderzoek bevestigd dat de Tweede Kamer ‘onveilig’ terrein is. Wat een voorbeeld voor de maatschappij moet zijn, is een krijsende groep primaten. Roddelen, discriminatie, seksuele intimidatie, pesten, gillen, saboteren, allemaal waan van de dag. Welk salaris verdienen de hoogste politici van ons land eigenlijk?

Nederland is overigens nog geen Engeland, waar politici echt niet meer van apen te onderscheiden zijn. En uiteraard is het gros van de Tweede Kamer dagelijks met belangrijke zaken bezig, waarvoor best wat meer waardering mag worden uitgesproken. Het gekibbel, geroddel en gepest is in ieder geval niet meer te ontkennen. Dat is deels van alle tijden, maar nu is er social media als geluidsversterker.

Het salaris van Tweede Kamer-leden

Sinds 1 januari 2023 krijgt ieder regulier lid van de Tweede Kamer, incluis minister-president Mark Rutte, 8.889,89 euro bruto per maand. Net als de meeste mensen krijgen politici in de Tweede Kamer ook 8% vakantiegeld (bereken dat van jou hier) en een eindejaarsuitkering van 8,3 procent. Komen de kibbelende druktemakers uit op 124 duizend euro per jaar. Dat er af en toe een malloot met een fakkel voor hun huis langsloopt, moeten ze dan maar op de koop toenemen.

Voorzitter Vera Bergkamp verdient meer

Voorzitter Vera Bergkamp, die onder vuur ligt als leider van de ontembare groep halfapen, krijgt iets meer salaris. De voorzitter van de Tweede Kamer krijgt namelijk een toelage gelijk aan 34 procent van de schadeloosstelling op jaarbasis, bovenop de normale vergoeding. Inclusief vakantiegeld en een eindejaarsuitkering krijgt de voorzitter sinds 1 januari 2023 een bruto salaris van 160 duizend euro op jaarbasis. Dan zijn er ook nog drie ondervoorzitters van de Tweede Kamer, die respectievelijk een toelage krijgen van 3,5 procent, 2,5 procent en 1 procent.

Fractievoorzitters

Vergeten we bijna nog de fractievoorzitters, van Caroline van der Plas tot Jesse Klaver. Zij krijgen tijdens hun voorzitterschap een toelage op hun schadeloosstelling van 1 procent. Daarbovenop komt 0,3 procent voor elk lid dat de fractie buiten de voorzitter telt. Jan Paternotte verdient dus meer dan Thierry Baudet. De toelage mag in totaal niet meer dan 11,5 procent van de schadeloosstelling op jaarbasis bedragen.

Van de Tweede Kamer-primaten naar sekswerkers. Check in dit artikel hun salaris, dat niet eens zo gek veel onder dat van politici ligt. Daarbij hoort wel een vetgedrukte kanttekening.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.