Alrik de Jong
Alrik de Jong Geld & Carrière 10 jul 2023
Leestijd: 2 minuten

Dit torentjehoge salaris levert Mark Rutte in met zijn aftreden

Het tijdperk Mark Rutte is voorbij. Hij gaat zijn torentje in Den Haag definitief verlaten. Dan stellen wij aasgieren direct de vraag: hoeveel salaris levert de tierende en aftredende minister-president in.

Demissionair premier Mark Rutte is bij de komende Tweede Kamerverkiezingen niet meer beschikbaar als lijsttrekker van de VVD. Dat heeft hij gezegd aan het begin van het debat in de Tweede Kamer over de val van zijn vierde kabinet. Er komen dus niet alleen nieuwe verkiezingen, maar ook een nieuwe minister-president. En dat zou zo maar eens BBB-lijsttrekker Caroline van der Plas kunnen worden, gezien de huidige peilingen. Hoeveel gaat zij verdienen? Nou, laten we het eerst houden op het salaris dat de opgestapte VVD-lijsttrekker inlevert. Want voordat er een nieuw kabinet is gevormd, zal het ongetwijfeld al 2024 zijn.

Het salaris dat Mark Rutte inlevert

Het actuele salaris van ieder regulier lid van de Tweede Kamer, incluis minister-president Mark Rutte, is bepaald op 13.357,23 per maand (bron). Net als de meeste Nederlanders krijgen de kibbelende politici in de Tweede Kamer ook 8% vakantiegeld en een eindejaarsuitkering van 8,3 procent.

Naast het salaris ontvangen ambtsdragers zowel een vaste als variabele jaarlijkse onkostenvergoeding in verband met de uitoefening van hun functie. De vaste onkostenvergoedingen voor de minister-president en minister van Buitenlandse Zaken vallen hoger uit dan die van andere ministers of staatssecretarissen. Zo kreeg Mark Rutte rond de 10 duizend euro onkostenvergoeding.

Afscheid na 13 jaar in de Nederlandse politiek

“Er is de afgelopen dagen gespeculeerd over wat mij zou motiveren”, zegt Mark  Rutte, verwijzend naar de ruzie in de coalitie over het asielbeleid die hij persoonlijk op de spits zou hebben gedreven. “Het enige antwoord is: Nederland. Mijn positie is daaraan volstrekt ondergeschikt.”

Als na de Tweede Kamerverkiezingen van komend najaar een nieuw kabinet is aangetreden, zal Rutte de politiek verlaten. Hij heeft er dan dertien jaar opzitten als premier en zeventien jaar als politiek leider van de VVD.

Tijd om te spiegelen: check het gemiddelde salaris in Nederland per opleiding en ervaring.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.