Pim Jansen
Pim Jansen Gezondheid 10 jul 2023
Leestijd: 4 minuten

7 simpele en lekkere superfoods voor een gezonder leven

Onze levens worden steeds drukker en we leggen de lat alsmaar hoger. Om deze ambitieuze levensstijl vol te kunnen houden, is het van groot belang om gezond te blijven. Dat betekent flink sporten en goed eten. Dat is niet altijd even makkelijk, maar als het om voeding gaat zijn er gelukkig een paar short cuts. Deze simpele superfoods helpen je namelijk gezond te blijven, en zelfs bij het afvallen.

Voordat we beginnen, eerst een disclaimer: wondermiddelen bestaan niet. Het is helaas niet zo dat je door deze superfoods te eten opeens gaat afvallen. Was het maar zo makkelijk. Toch is het verstandig om deze superfoods op te nemen in je gezonde eetpatroon, want ze kunnen wel degelijk een bijdrage leveren.

Superfoods die helpen bij het afvallen

Daarnaast zijn ze makkelijk en snel te bereiden. Perfecte tussendoortjes die het makkelijker maken om ook op drukke dagen gezond bezig te zijn. Afvallen lukt alleen als je goed op je eten let en veel sport, maar deze superfoods kunnen er wel voor zorgen dat je sneller en vooral langer resultaat ziet. Daarnaast zijn ze ook nog eens supergezond, voor onder meer je weerstand.

1. Blauwe bessen

Ze zijn niet goedkoop, maar wel lekker en gezond. Blauwe bessen zitten vol antioxidanten. Die heb je nodig om zogenaamde vrij radicalen uit je lichaam te krijgen. Dit zijn agressieve stoffen die schade kunnen veroorzaken aan cellen en weefsels. Daarnaast zitten ze vol vezels en die zorgen ervoor dat je sneller een vol gevoel hebt. Kortom, de perfecte gezonde snack als je wil afvallen.

Afvallen, superfoods
Blauwe bessen. (Afbeelding: Unsplash / Jeremy Ricketts)

2. Lijnzaad

Weinig calorieƫn, maar wel bomvol met vezels. Lijnzaad is precies wat je nodig hebt als je bezig bent met afvallen. Daarnaast bevat lijnzaad ook veel omega-3 vetzuren. Deze hebben een positief effect op hart- en bloedvaten en zijn daarnaast ook nog eens goed voor je hersenen en ogen. Gooi ze gewoon iedere ochtend door je bak kwark of yoghurt en je hebt een top begin van de dag.

3. Amandelen

Als je toe bent aan een hartige snack, dan moet je als je wil afvallen natuurlijk geen chips gaan eten. Beter is om een handje amandelen te pakken. Ze zitten vol met vezels zodat je snel vol zit. Daarnaast zijn amandelen ook een bron van eiwitten en die zijn dan weer goed voor je spieren. Een ideale snack voor na het sporten.

4. Grapefruit

Citrusvruchten zijn erg gezond omdat ze vol zitten met vezels en vooral vitamine C. Hierdoor blijft je weerstand op peil en heb je minder kans om ziek te worden. Maar dat is niet het enige. Grapefruits, die zeker tot de superfoods behoren, zitten namelijk ook vol water. Het is belangrijk om voldoende vocht binnen te krijgen, vooral als je wil afvallen.

5. Havermout

Als je wil afvallen is het vooral belangrijk dat je niet te veel eet. Het is daarom goed om voor voeding te kiezen waar je lang een vol gevoel van hebt. Havermout is daar perfect voor. Je maakt er namelijk binnen no-time een lekker ontbijt mee en het zit vol energie. Een beter begin van de dag kun je niet wensen. Zeker niet als je er ook nog een handje blauwe bessen aan toegevoegd. Of probeer dit recept met frambozen, kokos en amandel.

Havermout afvallen superfood
Havermout is perfect voor het ontbijt. (Afbeelding: Unsplash / Margarita Zueva)

6. Linzen

Bovenstaande superfoods zijn vooral goed als ontbijt en snack, maar hoe kun je maaltijden een gezonde boost geven? Nou, bijvoorbeeld door linzen toe te voegen. Deze smakelijke peulvruchten zitten vol plantaardige proteĆÆne en vezels. Daarnaast hebben ze ook een een positief effect op je metabolisme en dat is vooral handig als je wil afvallen.

7. Groene thee

Wat nog ontbreekt is een vloeibare superfood, want je moet tenslotte ook drinken. Groene thee is een uitstekende optie. Hierin zit namelijk catechine. Deze verhoogt je metabolisme en zorgt ervoor dat je lichaam minder makkelijk vet opneemt. Handig als je wil afvallen, maar ook als je gewoon gezond en op gewicht wil blijven.

Afvallen door te drinken

Is groene thee echt niet je ding en zoek je wat anders om te drinken? Geen probleem, we hebben namelijk ook nog zeven andere dranken klaarstaan die jou kunnen helpen bij het afvallen. Van koffie tot gemberthee.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.