Pim Jansen
Pim Jansen Gezondheid 19 mei 2023
Leestijd: 4 minuten

8 drankjes voor een natuurlijke strijd tegen overgewicht

Als je wil afvallen en zoekt naar tips, kom je vooral adviezen tegen die te maken hebben met eten en sporten. Logisch, maar er is nog iets waar je aan moet denken als je overgewicht wil kwijtraken: drinken. Het is belangrijk om voldoende vocht binnen te krijgen, maar niet alle dranken is even gezond.

Bij Manners Magazine geven we alleen adviezen die niet schadelijk kunnen zijn voor de gezondheid. Dit doen we op basis van verschillende onderzoeken en gesprekken met experts. Baat het niet, dan schaadt het niet. Voor een specifiek dieet is het altijd raadzaam eerste even een voedingsexpert of huisarts in te schakelen.

Drankjes die kunnen helpen bij het afvallen

Wat je naar binnen giet, kan een grote impact hebben op je lichaam. Je kunt ervoor kiezen om de gemakkelijk weg te bewandelen. Dit doe je door niks anders meer te drinken dan water. Wanneer je wil afvallen, is dit de meest eenvoudige benadering, maar zeker niet de meest effectieve. Er zijn namelijk ook nog genoeg andere gezonde dranken die gewichtsverlies bevorderen.

1. Koffie

Zolang je er geen suiker en melk in gooit, is koffie een goede manier om je gewichtsverlies te bevorderen. Daar zijn twee belangrijke redenen voor die beiden met cafeïne te maken hebben. Om te beginnen geeft dit stofje je energie. Zeker als je een streng dieet volgt met minder calorieën dan je gewend bent, is dit een goede manier om jezelf een energieboost te geven. Daarnaast versnelt cafeïne je metabolisme en zorgt het voor een betere vetverbranding. Lees hier meer over koffie en afvallen.

2. Groene thee

Ben je geen koffiedrinker, maar zie je de voordelen van cafeïne wel zitten? Dan is groene thee een uitstekende keuze. Deze zen-drank der zen-dranken is als je wil afvallen zelfs een beter keuze dan koffie. In groene thee zitten namelijk ook nog antioxidanten. Net als cafeïne kunnen deze een positief effect hebben op je metabolisme en ook je vetverbranding een boost geven. Daarnaast hebben groene theedrinkers volgens onderzoek ook minder kans op hartziektes, verschillende vormen van kanker en suikerziekte.

3. Zwarte thee

Net als groene thee bevat ook zwarte thee antioxidanten. Toch is er wel een verschil. De antioxidanten in zwarte thee bevorderen niet alleen de vetverbranding, maar zijn ook nog eens goed voor je darmflora. Gezonde darmen zijn belangrijk voor je algehele gezondheid en dus ook als je wil afvallen.

4. Afvallen met appelazijn

Als je regelmatig het internet afstruint op zoek naar hacks die helpen bij het afvallen, dan ben je appelazijn vast een keer tegengekomen. Volgens verschillende onderzoeken stimuleert het azijnzuur de vetverbranding en het metabolisme. Ook gaat het vetophoping op de lever en buik tegen. Een ander handig bijkomend effect is dat azijn de eetlust vermindert. Afvallen begint vaak bij minder eten, dus je maakt het jezelf een stuk makkelijk als je het hongergevoel kan onderdrukken. Appelazijn kan je daar dus bij helpen, maar drink het met mate.

5. Groentesap

Als je wil afvallen is het goed om fruitsap te vermijden. Hier zit vaak te veel suiker in. Dit geldt niet voor groentesap. Dit is juist een hele goede manier om snel vezels en vitaminen binnen te krijgen. Daarnaast zorgt een glas groentesap voor een vol gevoel. Je hebt dus minder behoefte om vast voedsel te eten. Zo kun je het aantal calorieën en koolhydraten dat je binnenkrijgt verminderen, zonder honger te lijden. Disclaimer: bij het eten van groenten krijg je uiteraard meer vezels binnen.

6. Dranken met veel eiwitten

Ben je geen fan van groentesap, maar ben je wel op zoek naar iets om het hongergevoel tegen te gaan? Neem dan eens een proteïne-shake zonder suiker en toegevoegde smaakstoffen. Eiwitrijke dranken zijn namelijk ideaal als je wil afvallen. Proteïne zorgt ervoor dat je meer GLP-1 aanmaakt. Dit hormoon onderdrukt het hongergevoel. Daarnaast verlaag je de productie van ghreline. Een hormoon dat er juist voor zorgt dat je honger krijgt.

7. Gemberthee

Gember kan je helpen als je verkouden of misselijk bent, maar ook als je wil afvallen. De gele wortel heeft namelijk een positief effect op je cholesterol, vermindert het hongergevoel en zorgt voor een betere verbranding van calorieën. Maar dat is nog lang niet alles. Benieuwd wat de andere gezondheidsvoordelen van gemberthee zijn, kijk dan hier.

8. Water

Voldoende water drinken is één van de makkelijkste manieren om je gezondheid te verbeteren. Daarnaast helpt het je ook nog enorm als je wil afvallen. Waarom voldoende water drinken zo belangrijk is en hoe je kunt bereken hoeveel water je moet drinken, lees je hier.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.