Noah Korevaar
Noah Korevaar Gadgets 20 mei 2023
Leestijd: 4 minuten

Voormalige Apple-baas onthult geheimzinnige iPhone-killer

Twee voormalige hoge piefen van Apple zijn bezig om hun zelfgecreëerde monster om zeep te helpen. Humane is al jaren een iPhone-killer aan het bouwen. Silicon Valley is dolenthousiast, en dankzij een nieuwe TEDTalk hebben we een lichtelijk verwarrend eerste voorproefje te pakken.

Wanneer prominente Apple-veteranen een geheimzinnige startup lanceren, dan weet je dat het tijd is om op te letten.

Humane: geheime start-up van Apple-veteranen

Al helemaal als het Imran Chaudhri en Bethany Bongiorno zijn. Chaudhri was 21 jaar Apple’s Director of Design, verantwoordelijk voor de user experience van onder andere jouw iPhone. Bongiorno was er uiteindelijk verantwoordelijk voor de software engineering van iOS en macOS. Niet de minste namen, dus.

In 2019 verlieten ze echter de techgigant, en al snel dook er een nieuwe naam op: Humane. Hun gloednieuwe startup. Naast dat ze iets revolutionairs gingen doen met de focus op het menselijker maken van technologie, bleef de daadwerkelijke focus van Humane drie jaar lang een mysterie. Ze waren in stealth mode.

Eerste demo

Daar kwam een paar maanden geleden verandering in door wat leaks, en eind vorige maand onthulde Chaudhri dan eindelijk de zogenaamde doorbraak waarop de techwereld al jaren zit te wachten.

Hij gaf een demo van hun product, een een draagbare gadget met een geprojecteerd scherm en AI-functies die als persoonlijke assistent moet fungeren. Het doel? Ervoor zorgen dat je niet meer de hele dag naar je telefoon hoeft te staren. De gadget staat geheel op zichzelf.

Bellen zonder smartphone

Tijdens de korte demo liet Chaudri zien hoe de naamloze gadget werkt. Hij draagt het apparaatje in het borstzakje van zijn jasje. Je kunt er tegen praten, alsof het Alexa of Google Assistant is, maar je kunt ‘m ook aansturen middels gestures ofwel handgebaren.

“Stel je voor: je zit de hele dag in vergaderingen en je wilt gewoon een samenvatting van wat je hebt gemist”, aldus Chaudhri, voordat hij op het apparaat tikt en vraagt om te worden bijgepraat. Als antwoord biedt het apparaat een samenvatting van “e-mails, agenda-uitnodigingen en berichten”. Wat de gadget van Humane futuristischer maakt dan de huidige slimme assistenten is niet alleen het volgens Chaudri geavanceerde gebruik van AI, maar ook het feit dat het apparaatje een scherm kan projecteren.

Tijdens de demonstratie wordt Chaudri gebeld door Bongiorno, Humane-oprichtster en tevens zijn vrouw. Het telefoongesprek wordt vervolgens op de hand van Chaudri geprojecteerd. De projectie toont zelfs knoppen op zijn hand, maar de Apple-veteraan liet helaas niet zien hoe je daarmee kunt interacteren. De belofte is dat het apparaat middels de ingebouwde camera precies snapt waar jij naar kijkt, en op basis van die context informatie kan projecteren. Denk aan de deurknop van de AirBnB waar je net bent gearriveerd, waarop de gadget de eerder gemailde pincode projecteert.

Schermloze, naadloze ervaring

De belofte is dus gigantisch. “We zeggen graag dat de ervaring schermloos, naadloos en slim is, zodat u toegang krijgt tot de kracht van technologie terwijl u aanwezig blijft in uw omgeving, waardoor een evenwicht wordt hersteld dat al een tijdje niet meer in orde was,” aldus Chaudri.

De iPhone-veteraan heeft het natuurlijk over het feit dat we allemaal smartphone-verslaafd zijn, en halve dagen naar onze schermpjes zitten te turen. Een verslaving waarin de voormalig Apple-baas overigens zelf flink aan heeft bijgedragen.

Meer vragen dan antwoorden over ‘onzichtbare iPhone’

Maar goed, die balans willen Chaudri en Bongiorno dus gaan herstellen. Het doel is overigens ook niet om de iPhone geheel overbodig te maken, maar er wel voor te zorgen dat je veel minder snel je afleidende scherm erbij hoeft te pakken. Een nobel doel, en investeerders zijn dolenthousiast, maar hoe futuristisch en briljant de gadget daadwerkelijk is, kunnen we enkel in de praktijk gaan ontdekken. De technologie valt of staat met hoe slim en naadloos het apparaatje van Humane in kan spelen op onze omgeving en levens. Dat is een extreem, extreem hoge lat. Het vereist een mate van integratie met andere apps en interfaces die haast unprecedented is. Naadloos is al snel… Niet naadloos.

Bovendien roept de demo eerder meer vragen op, dan dat we onder de indruk zijn van de technologie zelf. Oplettende kijkers en journalisten merkten op Twitter al op dat de interactie met de gadget op zijn minst deels nep lijkt te zijn. Overigens zou dat niet opzienbarend zijn: vrijwel elke gadget-onthulling is compleet in scène gezet. Ook die van de originele iPhone, die amper werkte toen Steve Jobs ‘m aan de wereld toonde.

Humane gadget iPhone smartphone killer
De mysterieuze gadget (Afbeelding: TED/Humane)

Het zorgt er echter wel voor dat we nog steeds amper weten of Humane zijn grootse beloftes, ambitie en talenten-combinatie waar kan gaan maken. Ja, we weten nu waar ze ongeveer aan werken, maar daar blijft het ook bij. De geheimzinnige startup heeft dan ook nog geen informatie zoals releasedata of prijzen vrijgegeven. Het lange wachten gaat gewoon weer verder! Check ondertussen ook de website van Humane.

Check ook waar de de ‘i’ voor staat in Apple-producten als de iPhone.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.