Julia Osendarp
Julia Osendarp Popular Science 19 mei 2023
Leestijd: 2 minuten

Wetenschap biedt nieuw inzicht over vrouwen met grote boezem

Nieuw wetenschappelijk onderzoek geeft een opvallend inzicht over vrouwen met grote borsten. Wacht nog maar even met vergroten, zouden we zeggen.

Ooit kwam er een onderzoek in het nieuws dat zou bewijzen dat mannen die veel naar borsten staren langer leven. Dit is een hoax, die eens in de zoveel jaren terugkomt. Maar deze nieuwe studie is wetenschappelijk, en die geeft een toch wel verrassend inzicht.

Vrouwen ‘ontevreden’ over grote borsten

Grote borsten worden in het Westerse schoonheidsideaal geassocieerd met sexy en aantrekkelijk. Maar uit onderzoek blijkt dat vrouwen met borsten zelf helemaal niet zo tevreden zijn over hun borstomvang. Integendeel, een grote boezem werd door veel respondenten gelinkt aan ontevredenheid.

Borsten komen voor in alle soorten en maten. Maar grote boezems blijven toch nog altijd de aandacht trekken. Niet voor niets overwegen vrouwen om een plastisch chirurg zich over de cupmaat te laten buigen. Al is er over siliconenimplantaten de afgelopen tijd zeker het een en ander te doen.

Wetenschappelijk onderzoek

Het onderzoek over de (on)tevredenheid van grote borsten is uitgevoerd door de University of Wollongong. Wetenschapper Isobel Oon heeft met haar team 345 vrouwen tussen de 18 en 83 jaar onderzocht. Naast leeftijd, lengte, en BMI werd ook de grootte van hun borsten gemeten. Respondenten beantwoordden tevens vragen omtrent tevredenheid over hun borsten en hun bereidheid tot fysieke activiteit.

De tevredenheid over de boezem werd gemeten op een schaal van 1 tot 4. Daarvoor werden allerlei vragen gesteld. Hoe comfortabel zitten bh’s? Wat denk je van de vorm? Hoe denk je over de grootte? Past het formaat bij jouw lichaam? En ogen jouw borsten in kleding?

Meer ontevredenheid

Tijdens de studie bleek dat grotere borsten gerelateerd worden aan grotere ontevredenheid. Overigens bleken BMI en leeftijd niet echt een rol te spelen in de tevredenheid. Dat laatste verraste de onderzoekers, omdat borsten bij ouderdom of gewichtstoename veranderen. Grotere tevredenheid over de buste bleek in lijn te staan met een verhoogde kwaliteit van leven. Ook bleek borst-tevredenheid gelinkt te zijn aan meer fysieke activiteit, oftewel beweging. Vrouwen die ontevreden waren over hun borstgrootte, bleken ook minder bereid tot fysieke activiteit.

Dat jezelf niet tevreden bent met grote borsten, betekent nog niet dat jouw opa en oma dat niet zijn. Dit is geen raar verzinsel van ons, maar een fractie uit het leven van actrice Sydney Sweeney.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.