Thomas Aalderink
Thomas Aalderink Formule 1 21 feb 2022
Leestijd: 3 minuten

Formule 1 wintertest: waar en wanneer kun je Max Verstappen live volgen?

Op 20 maart gaat het nieuwe Formule 1 seizoen dan eindelijk van start. Maar voordat Max Verstappen zijn titel mag verdedigen, moet er getest worden. Dit gebeurt deze week op het Circuit de Barcelona-Catalunya en volgende maand in Bahrein. Wij vertellen je wanneer de regerend kampioen zijn eerste meters gaat maken en waar je dit kunt volgen.

Net als alle voorgaande jaren begint het Formule 1 seizoen met de wintertest. Dit zijn een aantal dagen waarop alle teams voor het eerst hun auto’s echt aan het werk zetten. Geen rustige rondjes om de nieuwe bolide te presenteren aan het publiek, maar serieuze tests om de auto voor te bereiden op het nieuwe seizoen.

De Formule 1 wintertest in Spanje en Bahrein

Dit jaar zijn er twee testweken in de Formule 1. De eerste vindt zoals gezegd deze week plaats op het Circuit de Barcelona-Catalunya. vervolgens verhuist het hele circus naar Bahrein. Hier zal van 10 tot en met 12 maart getest gaan worden. De teams blijven daarna op dit circuit, want een week later wordt hier ook de eerste race van het seizoen gereden.

5 feiten over de nieuwe F1-auto (RB18) van Max Verstappen

Voordat Max Verstappen naar het Midden-Oosten vliegt, wordt de RB18 eerste uitvoerig getest op Spaanse grond. Dit gaat gebeuren gedurende zes sessies verdeeld over drie dagen (23, 24 en 25 februari). De ochtendsessie is van 9:00 tot 13:00. Vervolgens is er een uurtje pauze en gaan de rijders daarna van 14:00 tot 18:00 weer de baan op.

Wanneer komt Max Verstappen in actie?

Max Verstappen zal niet in al deze sessies in actie komen. De teams mogen slechts één auto gebruiken per sessie, dus Verstappen moet zijn tijd delen met Sergio Perez. Volgens RacingNews365 is er al een verdeling gemaakt. De woensdag is voor de Nederlander en donderdag mag Perez plaatsnemen achter het stuur van de RB18. De vrijdag wordt naar aller waarschijnlijkheid verdeeld (de één in de ochtend, de ander in de middag).

pitsop
RB18 (Afbeelding: Red Bull Racing)

Hoewel het heerlijk is om weer Formule 1-auto’s over het circuit te zien racen, moet je er niet te veel van verwachten. De wintertest staat vooral in het teken van data verzamelen. Je zult dus voornamelijk heel veel constante rondjes zien. Mocht je dat toch live willen volgen, dan hebben we slecht nieuws: de testweek in Spanje wordt nergens uitgezonden.

De Formule 1 wintertest (live) volgen

Je zult genoegen moeten nemen met een uitgebreide samenvatting met daarin hoogtepunten, interviews en analyses. Deze is alleen te zien via de officiële streamingdienst F1TV Pro. Dit geldt overigens niet voor de wintertest in Bahrein. Deze zal wel live worden uitgezonden via F1TV Pro.

Van Viaplay tot Ziggo: 5 (gratis) manieren om Formule 1 te kijken in 2022

Hoewel live naar de wintertest kijken voor de meeste Formule 1-fans niet de moeite waard is, is het zeker wel aan te raden om de analyses en nabeschouwingen in de gaten te houden. Dit jaar is er een nieuw technische reglement. De auto’s zijn hierdoor compleet anders dan de bolides waar in 2021 mee gereden werd. Deze grote verandering werkt mogelijk als een soort reset. Je moet dus niet gek opkijken als de rangorde flink door elkaar geschud wordt.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.