Alrik de Jong
Alrik de Jong Formule 1 10 feb 2022
Leestijd: 2 minuten

5 feiten over de nieuwe F1-auto (RB18) van Max Verstappen

Zoals eerder al werd aangekondigd, is gisteren (9 februari) de nieuwe Formule 1-auto van Max Verstappen onthuld door Red Bull. De bolide heet RB18 en nog lang niet alle details zijn bekend. Dit is wat we al weten.

Er worden voor het seizoen 2022 veel nieuwe regels ingevoerd in de Formule 1. Daardoor moest de auto drastisch veranderd worden. Veel details zijn nog niet vrijgegeven, die volgen ongetwijfeld na de testdagen in Barcelona.

De nieuwe F1-auto van Max Verstappen (2022)

De wagen werd gisteren onthuld in een video van een half uur op de website van Red Bull. Max Verstappen vatte dat samen in 2 minuten.

Wat is er al bekend over de auto? En wanneer weten we weer?

1. Nieuw startnummer

Het eerste wat opvalt, is het nieuwe startnummer. De 33 maakt plaats voor 1, en dat heeft natuurlijk te maken met zijn wereldtitel. “Ziet er mooier uit dan 33”, reageerde Max Verstappen koeltjes.

2. Grotere banden en velgen

Wat ook direct in het ook springt, zijn de grotere banden en velgen. Deze zijn van 13 inch naar 18 inch gegaan, en dat is nogal een verschil. Dit betekent kort gezegd meer grip, en minder zicht. Aan dat laatste, de zichtpositie, wordt naar verluidt nog gesleuteld.

3. RB18 is opvolger van RB16

De nieuwe Formule 1-auto heet RB18 en is de opvolger van de RB16, waarmee Max Verstappen wereldkampioen werd. De naam RB17 wordt overgeslagen. Max Verstappen stapt in Barcelona, van 23 tot en met 25 februari, voor het eerst in zijn nieuwe F1-auto tijdens de testdagen.

pitsop
RB18 (Afbeelding: Red Bull Racing)

4. Het is nog een dummy

Goed om te weten is dat deze versie van de RB18 nog een dummy is. Er moet nog veel techniek toegevoegd worden, en het uiteindelijke ontwerp kan nog verschillen met de auto die je hier ziet. “De kans is groot dat we tijdens de testdagen met een flink veranderd concept het circuit opgaan”, aldus teambaas Christian Horner na de presentatie.

5. Voldoet aan een reeks nieuwe eisen

Om het racen nog spannender te maken, ondergaan alle Formule 1-auto’s een behoorlijke transformatie. Zo zijn er nieuwe regels rond aerodynamica, downforce, vuile lucht en banden. Het concept van de voorvleugel en neus is volledig opnieuw doordacht. De achtervleugel is voorzien van nieuwe ‘rolled tips’. Dit zie je al terug in het eerste concept van de RB18. Ook is er nog meer duurzame brandstof en een veiligere voorkant. Lees in dit artikel alle veranderingen aan de bolides.

Bekijk hier de auto’s die Max Verstappen privé rijdt.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.