Noah Korevaar
Noah Korevaar Films & Series 10 feb 2022
Leestijd: 2 minuten

De 12 favoriete films van Quentin Tarantino (en waar je ze streamt)

Alle films van Quentin Tarantino zijn, naar onze mening, geniaal. Maar wat zijn de favoriete films van de acteur zelf?

Het tijdschrift Sight & Sound ging eventjes geleden op zoek naar de beste films aller tijden. Ze vroegen een waslijst aan beroemde regisseurs naar hun favorieten, waaronder Quentin Tarantino.

De Pulp Fiction-regisseur staat bekend om zijn gritty en gewelddadige films. Inglorious Basterds, Kill Bill, stuk voor stuk films waar je de gemiddelde oma een hartverzakking mee bezorgt. Het mag dan dan ook geen verrassing heten dat zijn lijst met beste films aller tijden voornamelijk uit bloederige klassiekers bestaat.

De favoriete films van Quentin Tarantino

De meeste keuzes liggen voor de hand: Francis Ford Coppola is een duidelijke inspiratiebron voor het werk van Quentin Tarantino. Ook Brian de Palma, met zijn subtiele regiestijl, en Martin Scorsese zijn keuzes die niet geheel verrassend zijn.

quentin tarantino, martin scorsese, marvel, nft, pulp fiction
Quentin Tarantino (Afbeelding: AFP / Filippo Monteforte)

Quentin Tarantino is er altijd trots op dat hij zijn films niet maakt om critici of prestigieuze jury’s tevreden te stellen. “Als mensen mij vragen of ik naar een filmschool ben gegaan, dan zeg ik altijd nee. Ik ben naar films gegaan!”, aldus de regisseur.

Beste films aller tijden?

Toch is zijn toplijst een verzameling aan Oscar-winnaars en geliefde klassiekers. Wat dat betreft staan er geen onbekende parels tussen. Zo hadden we bijvoorbeeld Battle Royale verwacht, een uiterst gewelddadige Japanse film van Kinji Fukasaku. Quentin Tarantino heeft meermaals gezegd dat Battle Royale zijn favoriete film sinds 1992 is, het jaar waarin hij zijn debuut maakte als regisseur.

De regisseur koos er bij deze selectie voor om topfilms te kiezen met een overkoepelend thema. Of je het dus, zoals Sight & Sound het noemt, de beste films ooit kunt noemen, is maar de vraag. Maar goed, meer kijkvoer is altijd welkom. En er staan toch echt nog wel wat verrassingen tussen.

Meer toplijstjes van regisseurs

Check voor meer toplijstjes van grote regisseurs dit artikel, met onder andere de top 10 van Guillermo del Toro, Martin Scorsese en Edgar Wright.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.